2023-11-30 30 views
上次食完銅鑼灣的山yama一直都念念不忘,每道菜的擺盤都花了很多心思令我印象深刻,餐廳全新推出了現時在日本最具人氣的「和風精品料理」,為味蕾和視覺帶來一場前所未有的饗宴,今次約埋朋友一齊二訪。我這次點了蟹の御Omakase $1088/位蟹の御Omakase✨先付 - 香箱蟹甘香結實的蟹籽、味道濃郁鮮甜的蟹肉再加上甘味香濃的蟹膏放在蟹蓋上面,每食一口都覺得好幸福好滿足,第一道已經非常精彩。✨お造り- 法式拖羅上枱時充滿仙氣,拖羅肥美富油脂,油脂香氣滿溢在嘴裡,以自家制山醬和紫蘇葉襯托出魚的鮮香,再夾埋紫菜一齊食落冇咁膩。✨鍋物 - 松葉蟹甲鍋松葉蟹可以以半生熟嘅食法,口感鮮甜軟嫩又多汁,蟹甲鍋加入菇菌蔬菜,湯底已經非常清甜,我唔覺意飲曬整過湯。✨箸休め - 香檳寒天寒天帶香檳嘅酒香,好適合系中場時間食,可以先refresh一下味蕾,再來更精彩的下半場。✨燒物 - 鱈場蟹腳鱈場蟹腳肉質鮮甜,上面加了金黃色嘅海膽醬火炙過後更惹味,口感細膩。✨お食事 - 特濃蟹粉烏冬烏冬用稻庭嘅幼烏冬,入口比較順滑,每條烏冬掛滿蟹肉,加埋味道甘香的大閘蟹蟹粉同陳醋,可因個人喜好選擇三年、五年或者十至十五年

我這次點了蟹の御Omakase $1088/位

香檳寒天

✨燒物 - 鱈場蟹腳
鱈場蟹腳

✨お食事 - 特濃蟹粉烏冬
烏冬用稻庭嘅幼烏冬,入口比較順滑,每條烏冬掛滿蟹肉,加埋味道甘香的大閘蟹蟹粉同陳醋,可因個人喜好選擇三年、五年或者十至十五年的陳醋,年份越高味道香濃更甜,令人齒頰留香。
特濃蟹粉烏冬

✨御椀 - 蟹肉面豉湯
面豉湯入面蟹肉都好鮮甜,面豉湯味道濃郁,充滿蟹香味。
蟹肉面豉湯

✨甘味 - 芒果拿破侖
面層芒果肉新鮮非常清甜,QQ麻糬非常軟糯,拿破侖酥皮松脆,忌廉非常綿滑,好想再encore。
芒果拿破侖

✨水物 - 福壽園焙茶
有珠屋小林咖啡、京都福壽園焙茶 / 抺茶可選擇,我選擇了味道比較清嘅焙茶,茶味好香。
福壽園焙茶

✨ 追加 - 山の御八つ 極致精品菜 $288
御八つ是大江戶時代小吃的專稱,共有8款咸甜各佔一半,有帶子、蟹腳、和牛、鮑魚、朱古力撻、芝士蛋糕、麻糬雪糕、提子寒天等配合日式旋轉亭的造型,充滿日式的氛圍,視覺效果一流好適合打卡。
山の御八つ 極致精品菜

2023-11-26