銅鑼灣 滿載而歸高質海鮮蒸氣火鍋🍲船渦📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓➰好歌推介「成人只寄望收獲,情人只聽見承諾,為何都不大懂得努力珍惜對方。」.#Shall We Talk #陳奕迅➰前兩日同朋友想打邊爐,但又唔想太熱氣,就搵咗位於銅鑼灣嘅蒸氣火鍋一試。.餐廳位於銅鑼灣站5分鐘路程,地點方便,入到餐廳見到環境係以木系居酒屋風格設計,每一個座位都配備一個蒸爐,而且仲有木簾間隔製造獨立用餐環境,就算一人蒸氣火鍋都無任何問題。.侍應好快就安排入座,餐牌有4個套餐,主要分別係食到嘅海鮮種類唔同,我地今日就揀左八府巡案套餐,最吸引係依個套餐已經有龍蝦同蟶子皇/蟹二揀一,我地今日兩個人就各自揀咗蟶子皇同蟹,每張枱旁邊都會有蒸煮時間提示,唔怕蒸過頭。❀八府巡案套餐 💲388 -三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝) -炸物(芝麻雞翼,雞軟骨餃子)-海鮮:白蜆、蝦、鮮魚片、鮑魚、元貝、時令海鮮、龍蝦(半隻)、蟶子皇或蟹(半隻)-肉類:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿(三選二)-丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)-蔬菜拼盤-最後主食可以揀粥底/麵底-甜品➿✥三點刺身&炸物 ⭐️3.9/5⭐️
銅鑼灣 滿載而歸高質海鮮蒸氣火鍋🍲

船渦
📍銅鑼灣謝斐道500號維安商業大廈3樓

➰好歌推介
#Shall We Talk #陳奕迅

❀八府巡案套餐 💲388
-三點刺身(北寄貝,甘蝦,帆立貝)
-炸物(芝麻雞翼,雞軟骨餃子)
-肉類:安格斯牛肉/豚肉片/雞腿(三選二)
-丸類:三寶丸(牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸)
-蔬菜拼盤
-最後主食可以揀粥底/麵底
-甜品

✥三點刺身&炸物 ⭐️3.9/5⭐️
點完餐無幾耐,店員已經放低咗刺身同炸物作前菜享用,刺身有北寄貝,甜蝦同帆立貝,炸物就有一隻芝麻雞翼及雞軟骨餃子,全部都正常水準發揮。
三點刺身
炸物

𖥕海鮮拼盤
店員接住落嚟亦都好快將所有套餐食物一次上枱,頓時將整張枱面空間用盡。海鮮拼盤上枱非常吸睛,所有海鮮放於冰底海鮮船上,排場聲勢盛大,擺位精美,立即同朋友決定相機食先。
八府巡按

白蜆 ⭐️4/5⭐️
一輪打卡過後,首先決定蒸白蜆清新一下味蕾先,枱面有提示每樣海鮮蒸熱時間,所以無需過份緊張生熟問題。白蜆等待幾分鐘之後已經開哂口,全部都肥美飽滿,粒粒鮮甜。
鮑魚 ⭐️4.2/5⭐️
鮑魚蒸煮時間較長,約需5分鐘,原隻入口彈口爽牙,點上少少醬汁帶出鮮味更為滋味。
鮑魚

鮮魚片 & 貴妃蚌 ⭐️4.2/5⭐️
兩者蒸煮時間接近所以一齊蒸,鮮魚片出奇地爽口彈牙,而貴妃蚌肉質鮮甜,兩者都唔錯。
鮮魚片

蝦 ⭐️4.2/5⭐️
鮮甜彈牙,除左要落手剝蝦之外無投訴。

蟶子皇 ⭐️4.2/5⭐️
只需蒸1.5至2分鐘就可以入口,鮮甜彈牙,啖啖滋味。😋
元貝 ⭐️4.3/5⭐️
非常大隻嘅元貝,蒸完之後仍然好飽滿大粒,仲有勁多海鮮汁,入口非常鮮甜,推薦。😋
元貝

蟹(半隻) ⭐️4.2/5⭐️
蟹肉亦都鮮甜,而且蟹蓋蟹肉都有膏,份量滿意。
龍蝦(半隻) ⭐️4.3/5⭐️
嚟到依個八府巡案套餐嘅重頭戲,龍蝦開邊入爐蒸煮,仲有鮮黃龍蝦膏伴隨,非常誘人,急不及待等至蒸熟,開爐一刻龍蝦已得變鮮紅,令人食指大動,一撕一扯龍蝦肉原條而出,果然入口鮮甜彈牙,原汁原味已經好足夠,可惜只有半隻令人意猶未盡。😋
龍蝦

✥肉類,丸類 & 蔬菜拼盤 ⭐️4.2/5⭐️
-安格斯牛肉 & 豚肉片
兩種肉蒸煮後都流出豐富肉汁,留低轉頭煮粥/麵底一定非常滋味,安格斯牛肉入口比較濃郁,而豚肉片就比較滑身,兩者各有特色,都唔錯。
三寶丸分別牛骨濃汁牛丸、薑汁皮蛋貢丸、招牌墨魚丸,最鐘意牛骨濃汁牛丸,牛味濃郁入口仲有淡淡肉汁,好唔錯。
蔬菜拼盤有金菇,南瓜,脆肉瓜,冬菇,娃娃菜及生菜,南瓜特別香甜,其他正常水準發揮。
安格斯牛肉

𖥕粥底主食 & 甜品 ⭐️4/5⭐️
同朋友一人揀左一樣,佢揀粥底,我揀魚湯烏冬,兩個人其實食完上面所有套餐都已經八,九成飽,吸收湯底精華烹煮嘅主食算係錦上添花,店員分別幫我地加入南瓜粥及魚湯之後水滾再加入烏冬煮熟,南瓜粥本身已經香甜,但粥底如果可以更綿密就更加出色。烏冬質感煙韌爽彈,吸收左海鮮精華及魚湯之後非常滋味。
最後甜品係雪糕糯米糍,為依餐豐富嘅蒸氣火鍋劃上句號。
烏冬

➰總結
餐廳以蒸氣火鍋作主打,套餐價錢豐儉由人,好欣賞餐廳將餐枱設計可以細分到一人用餐環境,令客人一人之境蒸氣火鍋都毫不尷尬。
當然,餐廳各項海鮮出品都非常好,見到餐廳有魚缸保持海鮮品質,令到所有海鮮上枱好生猛,係一間會令人一再回味嘅高質海鮮蒸氣火鍋

➿➿➿
三點刺身