2024-07-29
hku學生真係好有口服 附近就有好正嘅湘菜餐廳! 今次最滿意一定係鹹蛋黃四季豆(78hkd)。第一次食到呢种做法,四季豆外裹一層濃鹹蛋黃,味道好獨特,鐘意鹹蛋黃千祈唔好錯過!小炒辣子雞(118hkd)都好特別,食過嘅辣子雞多數都係幹辣椒同油炸過嘅雞塊,但我覺得呢間餐廳嘅雞肉未有用油炸,而是燉雞再同綠色辣椒用油炒,因此雞肉同川菜辣子雞比較又唔會覺得很多澱粉很膩,綠色辣椒很入味。一碗香(102hkd)有腩片,但多數都是辣椒,同小炒辣子雞比較就冇咁抵食,而且味道同小炒辣子雞很相似(睇相都知啦,同种辣椒)食完辣梗系要飲d嘢暖胃!酒釀圓子一大份四人足夠,每人都可以飲到兩碗,甜度恰到好處,蛋花很多,店家好良心比咗咁多料星期五放工來食湘菜真係好chill。今次最尾碗中仲有好多辣椒,於是點咗一碗掛麵自製辣椒拌麵,結果被辣到。工作日仲有好抵食嘅木桶飯,kong u 學生記得來試下