Restaurant: GYOJASANG
Terms & Details:
2022-09-07 59 views
喺Donki shopping完,諗住附近睇吓有咩食,經過就見到有好多花牌,新開餐廳特別有吸引力,一於喺度食飯。好鍾意呢度裝修,雖然係韓式餐廳,但感覺有d日式嘅crossover,特別開心侍應安排了窗邊位置,方格屏風+玻璃窗分隔了露天位置與室內位置,同時感受到兩種氛圍;微黃燈光配合深色枱椅打造了型格感覺;坐位間有明顯分隔,同朋友暢聚談笑亦唔洗擔心影響到其他客人。食物就更見驚喜,每樣菜式嘅盛器及擺盤都很精美,食物未入口都已經係視覺享受。Menu所見,除左熟悉嘅韓國菜更加有刺身,同朋友不約而同齊齊指了🦐牡丹蝦、🥗韓式生牛肉。鍾情韓國🍖炸雞嘅我,當然要點一份啦;入得韓國餐廳,當然要叫返個🦀醬油蟹同🥩烤牛👍👍🦐先嚟牡丹蝦($178),配有炸紫菜、海膽、魚子醬,任何角度影相打卡都靚靚。𢳂左小小海膽試吓,鮮甜無比。之後配埋炸紫菜一齊食,口感好正,脆、香、鮮、甜共冶一爐。🥗韓式生牛肉 ($168) 最近愛上了吃生牛肉, 只要牛肉夠新鮮,其實生牛肉係超好食,肉質嫩滑,唔會嚡、唔會韌,更加唔會有肥膩感。同樣可以搭配炸紫菜一齊食,味道會更豐富。(韓式炸紫菜,係韓國傳統小食,唔係炸紫菜咁簡單,係將紫菜與米

餐前小食

牡丹蝦

(韓式炸紫菜,係韓國傳統小食,唔係炸紫菜咁簡單,係將紫菜與米紙/糯米漿黏好,風亁再炸,所以搭配食物進食,米漿可中和炸紫菜嘅油膩,同時亦加強了口感。)
韓式生牛肉

🍗炸雞($188)一碟有兩種口味,分別係原味,同埋韓式甜辣醬,雞件唔大唔細,雞肉又夠軟滑,個人較喜歡甜辣味,味道較濃又有微微辛辣嘅刺激。
炸雞

🥩烤肉眼($480),烤得非常亁身,完全唔會有滴油嘅感覺。而且仲伴有新鮮生菜,可以讓我包著牛扒一起食。呢個肉眼扒仲伴有蕃薯蓉,甘甜嘅味道伴著牛扒吃又是另一番味道。
肉眼

🦀最後食埋醬油蟹飯($388)。醬油甜鹹適中,鮮嫩通透嘅生蟹肉海味十足;飯係黏糯嘅紅豆飯,伴上醬油一起食,勁鮮甜😋。少少美中不足係蟹膏唔夠多,以至入口每一啖蟹膏都嚟得更珍貴,要慢慢品嚐。
醬油蟹

紅豆飯

十分十分滿分。美食加上優雅環境,同朋友開心傾計,快樂不知時日過,直至侍應禮貌告之要關門了,才醒覺已夜深。約定朋友下次要早d入座了。

2022-09-01
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner