Restaurant: SUKIYAKIYA
Terms & Details:
2021-10-19 4362 views
關西風壽喜燒一向係我嘅最愛可惜香港好少地方有得食灣仔哩間壽喜燒專門店令我非常驚喜🥰前菜有四小碟 食嘅順序由淡至鹹排列 令味蕾一步一步適應鹹味為食濃郁嘅壽喜燒做好準備😛.第一款前菜係冷麵冷麵彈牙 麵汁清淡 帶有淡淡魚香三文魚子帶有鹹香 係口中爆開 令食客可以體驗到唔同嘅口感🐟第二道前菜係煮鮑魚鮑魚彈牙入味 配上清酒啫哩清爽嘅口感中和左鹹味 非常配合第三道菜係A5和牛他他A5和牛本來已經入口即溶 撈埋鵪鶉蛋就更加滑溜入面加左甜醬油 引出和牛嘅甘香非常出色❤️.最後一道菜係醃漬蘿蔔蘿蔔酸酸甜甜 非常爽口剛好中和和牛他他嘅膩感係食主菜前清下口腔🙈食完前菜 就黎到今日個主角和牛壽喜燒🐮我地A4同A5和牛都各要左一份和牛油花滿佈 望到已經覺得好好食😋侍應會係面前幫你煮牛關西煮法係先用和牛油脂起鍋燒熱個鍋之後煎香牛肉再倒入醬汁同煮一路煮 牛脂嘅馥郁香氣一路四散壽喜燒醬汁嘅香甜氣味令人食指大動👀.先品嚐一啖原味Sukiyakiya嘅壽喜燒醬汁可能迎合左港人嘅口味冇日本嘅咁甜膩 .品嚐完醬汁嘅味道就將牛肉點入蛋漿本來油脂豐富嘅牛肉 加上蛋漿口感更加滑溜❤️牛油嘅味道 加上雞蛋嘅風味好味到唔識講野🙈.牛肉質素
關西風壽喜燒一向係我嘅最愛
可惜香港好少地方有得食