2008-12-08 2 views
記憶中對上果次來呢間大利已係幾年前, 搬左後更加係第一次, 來到大利來來去去都係食清湯腩, 咖喱腩, 腩汁蘿蔔, 其他果d唔駛係呢度食啦 我要左一碗清湯腩河($26), 來實講都唔平宜, 但係碗河粉同牛腩都幾多, 份量算係交足貨, d牛腩都算切得幾大舊, 牛味幾濃, 肥瘦適中, 食落去有咬口, 但又唔會好'林', 更加絕對唔韌, 食完唔會'痴'牙, 果然有水準, 湯無咩油比較清淡, 有淡淡的牛味, 沒有九記那麼濃口 後來追加了腩汁蘿蔔($10), 蘿蔔無渣而且煮得好'林', 加上煮白蘿蔔時必下的薑片, 令到佢寒涼程序大大減低, 清甜中帶有清湯腩汁, 只賣十元, 絕對係物超所值, 一定要試下九記雖然最出名, 但其實大利清湯腩整體水準都唔錯, 起碼份量多d, 食完都唔會咁快肚餓

清湯腩份量不少
清甜蘿蔔
$36 (Dinner)
清湯腩份量不少
清甜蘿蔔