2017-01-19
有一次朋友聚會時,聽說尖沙咀有間法正宗法國私房菜,食物精美,好值得一試適逢今個月生日,老公提議一起去試下Amina 位於尖沙咀,地點相當方便由於知道喺fine dining 我們凖時6:30 到餐廳餐廳雖然細細,座位唔多,環境佈置幽雅,令人好舒服。而且餐廳設有VIP 獨立房,私隱度高, 適合一大班朋友聚會餐廳每日有多款法國生蠔供應餐前小食Parma Ham 鹹度適中,蜜瓜蓉凊甜可口,好夾法國新鮮生蠔生蠔新鮮,蠔味濃,又creamy , 不需要加任何醬汁煎北海道帶子帶子微煎,喺半生熟,鮮味幼嫰,配上藜麥,有口感又健康美國穀飼牛肉他他牛肉味濃,一喲都唔腥,𥚃面配左碎洋蔥及少量黑醋,perfect match法國野豬肩肉凍上抬時見到好似一塊午餐肉,食落好似上海肴肉,不過,呢個味道比較凊新,連埋紅菜頭一起吃,味道更加突出龍蝦忌廉濃湯一試,好有驚喜,龍蝦味十分濃郁、湯鮮甜,配埋蝶上龍蝦籽,更加好味上抬時侍應喺用一個圓形透明蓋罩著,當侍應一打開蓋時,一些白煙冒出,好香煙燻味,幾得意蟹肉配上流心蛋黃,唔錯柚子雪葩柚子味清新,正好凊一淸味蕾,迎接下一道菜主菜揀左法式春雞,(喺推介) 昵道菜好考功夫,廚
適逢今個月生日,老公提議一起去試下
Amina 位於尖沙咀,地點相當方便
由於知道喺fine dining 我們凖時6:30 到餐廳
餐廳雖然細細,座位唔多,環境佈置幽雅,令人好舒服。而且餐廳設有VIP 獨立房,私隱度高, 適合一大班朋友聚會 餐廳每日有多款法國生蠔供應
Parma Ham 鹹度適中,蜜瓜蓉凊甜可口,好夾
生蠔新鮮,蠔味濃,又creamy , 不需要加任何醬汁
帶子微煎,喺半生熟,鮮味幼嫰,配上藜麥,有口感又健康
柚子雪葩
柚子味清新,正好凊一淸味蕾,迎接下一道菜
主菜揀左法式春雞,(喺推介) 昵道菜好考功夫,廚師首先將雞肉撕下,然後搓成球狀,再煎,所以食落春雞能夠保持肉質幼嫰、juicy, 好香
Homemade 法國椰子雪糕,椰子味香,雪糕唔甜
最後上埋最後一道菜喺雪影,雪影喺5款味道朱古力,賣相十分精緻吸引
最後揀左洛神花茶,淡淡花香茶,令人感到心情輕鬆
此餐相當滿足