2022-09-16
今日同朋友去旺角行街睇戲,行到染布房街一帶,見到幾間好吸引嘅甜品舖,但係未食晚飯食甜品又似乎有d過份,就決定喺附近搵嘢食,行到好景商場附近,諗起無耐之前,喺附近食過一間好有鑊氣嘅中菜館,行吓、撞吓,終於搵返間餐廳,無咩大招牌燈,又無咩指示,唔係之前嚟過都未必見到佢,高手都係鍾意隱性埋名嘅😁餐牌第一頁就見到花膠麻辣雞煲,超吸引呢,呢個一定要食;再揀吓,朋友鍾意食鹽水鵝,我鍾意脆口嘢,揀左七味炸豆腐。🥘麻辣雞煲半隻 ($268)連小氣爐上枱,如果唔係要留肚食甜品,真係好想叫碟肥牛😅。雞煲勁惹味,麻味唔算太重,反而辣得幾香。成個雞煲最出色係花膠,條條花膠筒都有半隻手掌咁大,入口又爽、又彈牙、仲要好入味。 鹽水鵝($148 例牌)連埋潮式蒜醋汁上枱,鹽水鵝食起上嚟都幾爽口,肉唔肥,連皮部份會有小小脂肪,但絕對可以接受,因為即使連皮食都唔覺得肥膩。點埋蒜蓉醋一齊食,微酸帶蒜香,加埋口味清淡而略帶鹹味嘅鹽水香,感覺比滷水更易入口,更合我口味。 🧅◽炸豆腐($65)係我呢餐最鍾意食嘅,一上枱我已經連續食左4,5粒,雖然連埋喼汁上枱,但我無點過,豆腐本身味道已很香,加埋大量炸蒜、適量淮鹽、七味粉,入口
🧅◽炸豆腐($65)係我呢餐最鍾意食嘅,一上枱我已經連續食左4,5粒,雖然連埋喼汁上枱,但我無點過,豆腐本身味道已很香,加埋大量炸蒜、適量淮鹽、七味粉,入口外脆內嫩,炸漿金黃亁身,但裡邊勁滑嘅豆腐依然保持濕潤,真係好易食唔停口。
認路差不過記性唔太差,下次想再食,唔知可唔可以搵得返呢間唔起眼,但好好食嘅菜館呢?(好彩有寫低食評,又bookmark左,如果記得喺度搵,應該會搵得返嘅😅)