2024-10-08
今次喺觀塘搵緊一間環境靚、服務好同有特色嘅潮州餐廳,無意間發現咗位於麗港城方向一間叫「靜靜地」嘅地方。雖然離地鐵稍遠,但為咗啲特別嘅美食,覺得絕對值得一試。入到去,第一感覺就係店內好靜謐,坐位安排得恰到好處,覺得好舒服。第一道上嚟嘅係**潮州凍蟹**,侍應話今日新鮮到貨,果然一上桌就見到蟹肉飽滿,冇一點腥味,食落去甘甜鮮美。特登配咗碗熱呼呼嘅潮州粥,一齊食更加滋味。接住上嚟嘅係**滷水墨魚**,呢道菜雖然價錢稍高,但見墨魚新鮮靚麗,就決定試下。墨魚煮得剛剛好,入口鮮嫩,滷汁味道濃郁又唔會太重,加上份量十足,一家人食絕對足夠。雖然煮法冇乜特別,但味道有保證,值得一試。然後係**豉油王鵝腸**,呢道係靜靜地嘅招牌菜之一。鵝腸煮得軟滑入味,配上特製嘅豉油,味道層次分明,而且份量大到令人滿足。呢間酒樓最吸引就係佢嘅份量,性價比超高,真係食到唔想停。最後上嚟嘅係**蒜香蒸扇貝**,呢道係店員大力推薦嘅。扇貝蒸得嫩滑,蒜香味濃郁,配上白飯一齊食,簡直係絕配。食完之後即刻叫碗大飯,感覺好有成就感,完全滿足。總括嚟講,「靜靜地」呢間潮州餐廳無論係環境、服務定係食物,都做到非常出色。如果你鍾意潮州菜,又
總括嚟講,「靜靜地」呢間潮州餐廳無論係環境、服務定係食物,都做到非常出色。如果你鍾意潮州菜,又唔介意行多啲路,呢度絕對係你嘅不二選擇。下次有機會,一定要再嚟試下其他特色菜式,真係唔可以錯過!