2021-07-07 701 views
#日式eatcovery💡隱世日式良心小店🎤🎼「屯馬開通真的很興奮~」 小編由一出世就開始等,等左成20幾年,終於開通啦!對於周圍覓食既小編黎講,真係方便左好多。眾所周知,土瓜灣一帶有好多特色小店,今次就去試一間富有特色嘅良心小店—花火和食💛🍽 蒲燒鰻魚箱飯鰻魚油脂飽滿,厚肉又無骨,食落夠有濃郁嘅肉味。再加上有好多鰻魚汁,食落juicy得黎唔會太乾身,撈埋飯更一流!另外,以蛋絲同紫菜碎作伴菜,口感更豐富,將成個飯嘅層次昇華左😋🍽 日本黑豚肉眼窩定食首先令小編surprise嘅係窩物竟然有好多款湯底可以揀,有:豬骨,鰹魚,番茄,辛辣,麵豉湯底,平時食開壽喜燒湯底,今次終於可以試吓其他。小編今次揀咗豬骨湯味,豬骨湯可以提升所有食材嘅鮮味,特別係蔬菜類,有啲似食「奶油津白」☺️另外, 鍋物入面都好足料,包括有黑豚肉、超過五種蔬菜、芋絲、豆腐等等,真係做到均衡營養🤣,啱曬怕肥嘅女小編。最後,小編覺得定食所包既沙律同飯都有驚喜。沙律唔係用平時食開既日式芝麻醬,而係用左黑醋,好fresh。而且,酸酸甜甜,好開胃。而飯係選用左珍珠米,上面撒左木魚、紫菜同日本醬油,更香口。🍽麵豉湯表現合格,不過不失!p
#日式eatcovery

💡隱世日式良心小店

🍽 蒲燒鰻魚箱飯

蒲燒鰻魚箱飯

🍽 日本黑豚肉眼窩定食

🍽麵豉湯
表現合格,不過不失!

ps/ 小編覺得職員態度好好,一黎到就遞上玄米茶,而且又會推介有咩好食。隔一陣走過黎幫我地refill茶水,好細心🥰 而且環境舒適,小編坐左好耐欣賞啲擺設同吹水💛

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️