2024-11-01
今次約了朋友到天后食燒肉,朋友介紹呢間隱世燒肉店很不錯當然要試試。前菜是餐廳老闆自家製作的,所以味道特別好食, 有蘿蔔、海帶、厚牛舌、芽菜、泡菜,而我最愛就係泡菜和芽菜,少少辣又開胃,岩晒香港人口味蒜蓉牛油烤帆立貝 $158帆立貝大大隻的,上面已經放了牛油和蒜蓉,店員提醒每邊燒2-3分鐘便可以,記得要放埋D飯上去吸收精華薄切A5宮崎和牛後腰 配 特製月見燒汁 $158A5和牛既脂肪分佈得好靚,每邊只需燒10多秒便可,不用燒太耐而特製月見燒汁上面仲有一隻雞蛋,攪拌後可以令成個醬勁好食呢個醬汁與A5和牛真係好夾,令到舊肉食完都唔覺好膩法國生蠔 (買一送一) $48生蠔好新鮮,食完想再encoreA5和牛肉眼蓋及多種稀有部位寶盒 $459 賣相好特別的一道菜,入面有姆款唔同稀有部位既肉,其中我最鐘意就係牛肉眼蓋。肉質嫩滑,又多汁,配上燒肉醬食更好食海中錦鯉梳打 $48藍色的汽水像處身於水中,入面有金魚糖,令到成杯飲品超特別,打卡一流,好欣賞餐廳既創意士多啤梨乳酸汽水之棉花雲朵 $68呢個飲品一上檯我地已經即刻拎手機出來打卡,粉紅色真係好靚士多啤梨加乳酸味道好夾,上面既粉紅色綿花糖真係令到成
蒜蓉牛油烤帆立貝 $158
薄切A5宮崎和牛後腰 配 特製月見燒汁 $158
而特製月見燒汁上面仲有一隻雞蛋,攪拌後可以令成個醬勁好食
呢個醬汁與A5和牛真係好夾,令到舊肉食完都唔覺好膩
法國生蠔 (買一送一) $48
生蠔好新鮮,食完想再encore
A5和牛肉眼蓋及多種稀有部位寶盒 $459
海中錦鯉梳打 $48
士多啤梨乳酸汽水之棉花雲朵 $68
呢個飲品一上檯我地已經即刻拎手機出來打卡,粉紅色真係好靚
士多啤梨加乳酸味道好夾,上面既粉紅色綿花糖真係令到成杯飲品更特別
燒肉屋 (清風街)
天后清風街10號清風大廈地舖