2022-09-04
最近發現左銅鑼灣呢間隱世西餐廳🥰 真係超高質👍🏻 餐廳裝修係中西合璧❤️ 最深印象係我背後嘅蓮花圖😍 而餐廳餐具擺設就以西式為主☺️ 同店長傾偈先知道原來餐廳係太子餅店旗下👍🏻 主打香港製造, 無味精, 健康有機❤️ 啱晒我呢啲注重健康嘅人🥰 大廚仲曾經喺米芝連餐廳任職😍 佢哋服務態度超好👍🏻 每個course 都詳細介紹☺️麵包🥯麵包有兩款,全部都係自家製👍🏻 一款係法國多士, 一款係意大利麵包🥯 意大利麵包好脆身👍🏻 仲有濃濃嘅香草味同埋蕃茄乾🥰 好食😋湯🥣 龍蝦湯🦞 龍蝦湯入邊加入左用澳洲牛油果既果蓉🥑 同埋香港元朗有機農場重嘅樹上熟檸檬🍋 用檸檬皮、檸檬汁同檸檬肉, 香濃嘅龍蝦湯味🦞 配埋檸檬嘅清新, 同埋牛油果用嘅香滑, 真係飲過返唔到轉頭❤️ 超好飲🥰法國清湯🥣清湯入邊有一粒北海道刺身級帶子🥰 佢哋係用自家製嘅湯,用好高技術吸走晒所有油脂,先可以變成一碗咁清澈嘅清湯👍🏻 入邊仲加咗有機檸檬油, 整體味道好鮮味😋主菜🍽紅酒燴羊展🐏 同紅酒燴牛展🐃兩款都係用咗紅酒sauce🍷 但無落過任何powder 同色素去煮個汁👍🏻 兩款都好淋好軟熟🥰 全因為用咗36個鐘來烹調😱 所有配菜都係有機,
麵包🥯
湯🥣
龍蝦湯🦞
法國清湯🥣
主菜🍽
紅酒燴羊展🐏 同紅酒燴牛展🐃
兩款都係用咗紅酒sauce🍷 但無落過任何powder 同色素去煮個汁👍🏻 兩款都好淋好軟熟🥰 全因為用咗36個鐘來烹調😱 所有配菜都係有機,同冇添加太多嘅調味,所以可以食到食材本身嘅新鮮原汁原味❤️ 特別要讚佢哋嘅薯蓉🥔 真係超級滑身👍🏻 但其實佢地無用牛油同忌廉, 用左牛奶🥛同椰奶🥥, 同埋最高級sea salt , 所有相對係比較健康😍
意粉🍝
全手工製造😍 係即叫即做👍🏻 chef 即席係你面前搓麵粉, 過機壓意粉❤️ 意粉用左日本蘭王蛋🥚 所以顏色比較橙, 用葵花籽油、香檳🍾️ 去煮, 油係organic 、cold press 既🥰 仲加左蕃茄乾, 煮左四個鐘之後去左皮, 超多汁👍🏻 而意粉超煙韌😋
甜品🍮
香蕉飛餅🍌
又係即叫即整👍🏻 飛碟入面夾咗香蕉🍌 面頭仲有啲士多啤梨泡🍓 同雲呢拿雪糕🍦 熱辣辣嘅飛餅同凍冰冰嘅雪糕, 冰火交融👍🏻
餐茶☕️
意大利coffee☕️
意大利咖啡配埋自家blend 既玉桂粉🥰
法國茶🍵
我揀咗大吉嶺茶, 店主親自係我面前幫我沖泡,佢話呢啲係傳統嘅法式做法👍🏻
兩杯飲品都陪左太子餅店嘅曲奇🍪 為呢一餐完美作結❤️