2023-11-27
Duck哥🦆真係好日都唔入去大埔一次,今日如果唔係有個好朋友由英國🇬🇧返嚟,我真係唔會特登入去😆,好朋友見我咁遠都入大埔同佢聚餐,話一定要帶我食好嘢😍。今日佢帶去一間專食鐵板燒的日式料理店“燚”😋。此店除咗地理位置有啲隱蔽(位於某個屋苑地下),連門口都顯得好低調🫢,只看到兩道大木門🪵,門頂有一排小燈泡並刻有金字店名,充滿神秘感😂。要開門無需用暗號,只要按下門上的電掣即可🤣。(朋友:我係咪要笑?)店內坐位比較少,吧檯位置已經被book full🫢,我同朋友只好坐枱位。店內裝修簡潔,昏暗的藍色燈光突顯神秘感🥰。沙律煙三文魚包住沙律菜🥗,沙律醬醋汁打至起泡,酸酸甜甜作為存在非常適合🥰。前菜金箔、魚子醬、菠蘿及鵝肝鵝肝口感綿滑,肝味香濃😍,魚子醬味道鹹香鮮美,配搭香甜的及菠蘿蓉🍍,味道非常夾,即清新香甜又可中和油膩感,好味😋!金箔、魚子醬、帶子刺身帶子刺身非常新鮮,口感爽滑軟腍,鮮甜美味🤤,配上鹹味鮮甜的魚子醬,真係鮮甜無比😍。法國生蠔半打生蠔🦪非常非常新鮮,肉身肥美飽滿,質感彈性脆口,味道甘甜鮮美,帶陣陣海水味,增添幾滴檸檬汁🍋,已經非常好食,令人回味無窮🥰。燒帆立貝及燒鵝肝及燒鮑魚帆立貝燒
沙律
前菜
金箔、魚子醬、菠蘿及鵝肝
金箔、魚子醬、帶子刺身
法國生蠔半打
燒帆立貝及燒鵝肝及燒鮑魚
帆立貝燒啱啱好,有陣陣焦香味但肉質保鮮嫩爽滑,十分鮮甜🤤。鵝肝表面燒至焦香,口感柔潤軟滑,油脂豐腴。鵝肝下放有伴菜,蒜蓉🧄、紅蘿蔔粒🥕及蔥花,令整體味道更豐富。鮑魚質感軟腍,原始的烹調方法,最能帶出鮑魚的原始鮮甜滋味🤩。隨碟備有竹炭鹽及柚子醋泡泡,食客可按自己的喜好增添食味🥰。
香煎雞扒,白點點蒜香牛油汁
雞皮🐓煎得焦香,肉質軟嫩滑溜,食時可點配辣味菜汁或蒜香牛油汁,增加香味😋。
香煎豬扒
豬扒🐖煎香後肉質依然軟腍,食時可點配果味醬汁(平衡油膩感又可增加香甜味),或蒜香牛油汁🤤。
海膽蛋炒飯
飯炒得粒粒分明,飯粒保持濕潤軟熟,加上蛋🍳、紅蘿蔔🥕及蔥花,味道又香又甜😋。
紅馬啤酒
口感溫順帶著微微嘅甜味,不會有太多苦味😋。但千萬不要小看它,因為它的酒精濃度高達8️⃣%,會令人在不知不覺中有些微醺感,朋友就是小看了它!(朋友:我無醉👻~)
總括而言,食材非常新鮮 最重要係,師傅烹調功夫非常了得,鐵板燒拿捏時間剛剛好💯。
原來大埔有咁高質嘅店鋪,雖然遠,但有機會Duck哥🦆絕對會再嚟多次。