2023-02-23
到左生日月,食不停😋 多謝各位朋友厚愛🫶🏻 今次朋友邀請我去食印度咖哩,仲要係良心店的😍.位於重慶大廈內最角落的位置,不好找,但好彩在門口時啲「朋友」問中左係咪食珍珠皇宮,佢就帶我地路。 餐廳環好紅lolll,literally 色tone好紅,客人都比想像中還要少。入到餐廳基本上是隨便揀位,氣氛casual 到有啲似去左food court。不過,唔緊要,最緊要野好食!.呢到最多人推介的兩款菜式都係重奶的,所以乳糖不耐症患者我都一早食定藥黎。.✤ 乳酪脆米球 Dahi Poori 💲75推介之一,薄薄的’poori‘十分脆,包著滿滿的’Dahi‘即乳酪,內有薯仔、鷹嘴豆、洋蔥、石榴籽,味道豐富酸酸地,十分開胃。✤ 牛油烤雞 Butter Chicken 💲108推介之二,好creamy 的咖喱,味道很不錯,炸雞都好嫩滑。點naan 食一流,最後都差不多食晒啲咖喱。✤ 瑪莎拉咖喱羊 Lamb Masala 💲108羊肉不太羶,咖哩偏深紅色,味道較濃,但個人感不太配合羊。整體感覺對比牛油烤雞之下較為普通,羊肉控表示少失望。✤ 蒜蓉烤餅 Garlic Naan 💲28好乾身好香蒜味的烤
✤ 乳酪脆米球 Dahi Poori 💲75
✤ 牛油烤雞 Butter Chicken 💲108
✤ 瑪莎拉咖喱羊 Lamb Masala 💲108
✤ 蒜蓉烤餅 Garlic Naan 💲28
好乾身好香蒜味的烤餅,好軟熟,熱辣辣超好味
意猶未盡地再追加了食物,結果唔覺意就太飽了🙈
✤ 香辣蝦球 Chilli Prawns 💲138
上枱一刻,我和朋友都覺好似咕嚕肉,橙橙地色係有少少似的,不過味道上這個香辣蝦球都幾辣,蝦都算爽,但炸粉有少少厚。
✤ 芝士烤餅 Cheese Naan💲40
朋友本來就想多試一款naan bread,芝士naan bread同樣地熱辣辣的,仲可以拉到絲添,做得很不錯!
整體觀感不錯,每樣食物份量不算太大,可以多點幾款試試,性價比都好高。餐廳環境雖不算很美,但算坐得舒服,可以好好同朋友暢談的地方。