2021-12-15
今日去咗銅鑼灣行街,,行咗一陣梗係搵嘢食,於是上openrice望下附近有乜好嘢,畀我搵到一間人氣居酒屋,即刻過去試下 地點非常方便喺時代廣場後面就係九鬼居酒屋 🏮去到舖頭門口見到裝修都好有日色風味,而且裝修得好整潔,雖然地方唔大都坐得幾舒服,入面播住音樂,邊食邊聽歌非常舒服鐵板安格斯牛肩肉因為係用鐵板上,所以嚟到都係好香噴噴同埋熱辣辣,加上分量都好多,安格斯牛肩肉肉質非常嫩滑,牛肉味好香好重 ,加上脂肪比例好均勻,牛肉味好突出,食到停唔到口牛舌 牛舌因為係薄切,整個口感都好爽脆,多汁五花肉 食起嚟好香,相對牛肉嚟講比較油,但係特點係肥肉比較多,肉質軟嫩,好香口惹味,我好鐘意食。鱈魚西京燒 ,鱈魚嘅肉質非常之細緻,多汁,甜甜鹹鹹的味道加上魚本身嘅鮮味,味道層次好豐富,鱈魚可以做到入口即溶嘅感覺,完全冇魚腥味真係超級美味叫咗幾款唔同嘅炸物全部係即叫即炸,炸得外脆內軟即叫即炸非常滿意尤其是係車海老,蝦嘅size好大,而且蝦肉又夠爽口鹽燒鯛魚 魚肉非常結實, 食落口完全保留到魚嘅鮮味鹽味令到魚嘅鮮味更加提升一個層次,加上係燒出嚟,多咗一份燒烤嘅香味九鬼梅酒 我最欣賞就係佢啲杯梅酒,入口一
牛舌 牛舌因為係薄切,整個口感都好爽脆,多汁
九鬼梅酒 我最欣賞就係佢啲杯梅酒,入口一份辛辣味,再嚟有梅酒的清香,先甘後甜,喜歡品酒嘅人就明白我講咩,食咁美味嘅日本嘢,一定要配返一杯特色嘅梅酒,咁先可以享受人生
半熟玉子半海膽$38,呢款都係好值得試嘅食物,上面放滿魚子一粒粒又爽口口感一流連埋個留心蛋食入口別有一番風味