2024-01-11
認識呢間餐廳,係因為老公朋友既婚禮喺呢度搞左個小型婚宴!老公食過覺得好特別好想再食 ,所以佢就揀左喺我地既結婚週年再訪呢間餐廳喇🥰🥰 話說呢間餐廳係秘魯X日本既FUSION菜。其實我對秘魯菜係零concept😆😆。但呢一餐比左我一個驚喜!! 我地食左一人一個SET DINNER(Discovering ZOKU),分別一個4 COURSE($588), 一個6 COURSE($888)!P.S. 如果有興趣既話可以上餐廳網站睇下個menu,佢地應該成日轉,我係上年11月食既,依家上網睇已經唔同左menu喇!呢兩樣係我地既開胃菜(OTOSHI)!上面係Octopus/Causa/Ginger下面係Wagyu/Crispy Rice/Quail Egg兩樣都好特別好精緻! 上面用脆脆兜兜住八爪魚加秘魯既名菜涼拌薯仔雞蛋😋😋下面有少少似生牛肉他他,兩樣都係一口食晒!!黎到前菜(KASHI)A5 宮崎和牛配上酢橘及柚子醋!酸酸地好開胃,和牛咬落入口即融☺️☺️☺️Ceviche,係秘魯菜,是檸汁醃魚生的意思。廚師將日本醃大根包住鰤魚生配上醬汁。每一口都係鮮味!😋😋😋以下係6 COURSE 先有既su
呢兩樣係我地既開胃菜(OTOSHI)!
上面係Octopus/Causa/Ginger
兩樣都好特別好精緻!
黎到前菜(KASHI)
以下係6 COURSE 先有既sushi roll同下酒小食Taco!!😋😋😋
黎到主菜喇!! 我地加左$168揀左和牛牛扒!
上面仲有鵝肝😋 每一啖都係好香既油香,仲配上白飯!(應該係任添😂)好滿足!!但一個人食晒一定好油膩,兩個人一人食一半就剛剛好!!
第二個main course揀左煎甘鯛。魚皮煎得好香好脆!魚身好滑!!配上柚子泡沫,剛好解左剛剛和牛既油膩感!!😋😋😳
黎到甜品喇!!
綠茶心太軟!!超級好食!!入面既綠茶流心唔會太苦!有抹茶香!!
呢個係mochi cake,咬落煙煙韌韌,配上椰子雪糕!估唔到咁清新😲
除左跟餐既甜品,訂枱嗰陣Book左係慶祝Anniversary,竟然有多件cake仔!!好彩我地仲食得落😂 同埋仲有兩杯cocktail送!
今次食飯Book枱用左Openrice既優惠,有85折!呢個價錢食到呢個環境同質素!超值!!