2017-03-22
一直聽D金牌食評或竹星仔説這越南河粉全港最好,舊舖地方唔多就腳,今日終於由IFC 行過嚟見到1點了唔多駛等,就入去試下。叫個普通生牛河加料牛丸牛筋,已經成$120, 但碗粉來到時候覺得分量仍然偏少。首先試試湯底,OK幾清,但不至於Wow的感覺,冇D食評講到咁誇張吧。牛肉唔錯但老實說係响超市或大昌都買到嘅打邊爐美記肥牛質素,仲要得3塊。河粉應該係最好一環,唔淋bat bat. 其他小食選擇好少,睇到隔離叫嘅春卷話冇乜特別,亦冇乜意欲叫了。個人認為這店有Michelin 推介有嫌overstatement,不過不嬲Michelin Guide亦好多時老點。要人均消費連加一要$150 嘅Pho 都有大把其他options, 質素亦不大分別,menu 亦更豐盛。偶爾食吓可以,呢道仲要食得唔係咁飽,不會刻意返嚟啦。PS. 由於碗粉來到時巳唔太出煙,本人不喜歡食物變冷,所以唔記得影相。