2022-10-06
位於銅鑼灣耀華街The Zing ! 15/F 以Omakase廚師發辦為主打的「山」YAMA,以食材分類之主題Omakase為招徠,共分為6大主題,包括和牛、黑豚、雞、魚、蟹和海之幸。各具特色,大部份用相最上乘的日本直送食材入饌,配上甚具特色的餐具,完全體驗了味覺和視覺嘅震撼,加上以山林為餐廳的設計元素,一室木系枱椅和柔和燈光,在鬧市中可以享受一處恬靜自然空間✨蟹之盛宴廚師發板 $ 1388師傅用上北海道不同季節嘅蟹類,特選毛蟹,松葉蟹,雪場蟹,香箱蟹等等,今日我就有機會品嚐比較少有嘅香箱蟹,味蕾震撼馬上開始🦀▪️香箱蟹肉,蟹籽,柚子啫喱用蟹蓋承載住,香箱蟹肉肉質帶點點煙韌極度鮮味,中間部份係金箔柚子啫喱,食完蟹肉可以清清口腔,再進食味道濃厚而且口感豐富嘅香箱蟹蟹籽,濃烈嘅味道震撼味覺,好好食🦐▪️雲丹明太子白海老白蝦細細隻,我估計呢度嘅份量大約有幾十隻,口感彈牙又帶點黏口,好鮮味,白蝦本身味道比較淡再配合明太子醬,海膽,尋魚子醬,口感和味道更加豐富🍲▪️蟹出汁蟹湯用上利尻昆布,蟹殼熬煮,鮮甜鮮味非常,飲到底仲可以食到大量松葉蟹肉,太美味了🐟▪️季節刺身由淡味道濃味開始,帶子魚子,右口魚,深
✨蟹之盛宴廚師發板 $ 1388
🦀▪️香箱蟹肉,蟹籽,柚子啫喱
🦐▪️雲丹明太子白海老
🍲▪️蟹出汁
🐟▪️季節刺身
由淡味道濃味開始,帶子魚子,右口魚,深海池魚,牡丹蝦,灸燒右口魚皮,刺身非常高質新鮮,特別係最後食嘅右口魚皮,魚油豐富,魚肉焦香,入口充滿魚嘅油脂
🦀▪️釀上海蟹蓋
炸蟹蓋用上大閘蟹肉,松葉蟹肉,洋蔥,香菇,甘筍切成粒粒加上麵包糠再炸香,外層香脆,內裏餡料豐富,每一啖都係蟹肉
🍧▪️季節雪葩
食到中段清清味蕾,店舖自家製嘅柚子雪葩味道清香,好香滑配合青柚子皮令柚子味更加香濃
🦀▪️燒鱈埸蟹伴雲丹鱘魚子
用上日本日本禾稈草煙燻既雪場蟹腳,用一個特色器皿煙燻住出場,一打開蓋視覺先欣賞,聞到淡淡的煙燻香味,蟹腳口肉鮮味配合鹽水海膽濃厚味道,鱘魚籽鹹香,口感好豐富,食用紫蘇花又靚又好食
🍜▪️特濃蟹粉拌稻庭烏冬
全晚最精彩嘅部份,大閘蟹雌雄蟹膏油脂豐富非常甘香,配合松葉蟹芡汁和稻庭烏冬一齊撈埋食,可以想像到有幾咁好食,每條烏冬被蟹粉蟹肉包圍着,蟹味香濃到不得了,店家亦好窩心準備咗三種唔同嘅蟹醋給客人選擇,我就揀咗五年蟹醋,酸甜到剛好,好喜歡
🍯▪️無花果椰子雪糕拿破崙
拿破崙做得非常鬆脆,配上自家製嘅椰子雪糕,
仍然食到一絲絲椰絲,椰子味香濃唔太甜,無花果果醬清甜,再加上新鮮無花果和金箔,非常好食既甜品
✨非常完美嘅Omakase,一定會再度回訪,
要試埋其他唔同食材,下次最想食嘅係和牛,
呢度除咗食物質素高,店員嘅服務態度亦非常專業、為你細心介紹每道菜,值得一讚