2023-08-17
偷得浮生半日閑,難得放假緊係要郁動下,週圍去行下啦,今次選擇了西貢區。😁去到西貢當然要食海鮮,朋友突然提議去布袋澳,佢話那裏有間食墨魚刺身好正……既然咁正,當然要去試下啦!✌✌✌去到布袋澳感覺自己進入了另一遍天,那裏風景優美,海天一色。擁抱大自然食海鮮另有一翻風味!😍😍海鮮島墨魚刺身專門店擁有自己的海鮮檔, 各式各類不同的海鮮,隻隻都生生猛猛!👍👍👍尤其是他們的招牌海鮮“墨魚”更不在話下,游來游去,非常新鮮!😋😋😋對住個海食海鮮別有風味😍😍💢點完海鮮,當然要叫反支冰凍啤酒,啤啤佢!還有新鮮嫩口的椰青,爽哂!👍👍💢半斤基圍蝦 HK$104蝦肉彈口,鮮甜,蝦頭仲有糕潻!😋💢 椒鹽澳洲鮮鮑魚 HK$106獨家椒鹽煮法,非常惹味,但又不失鮑魚的鮮味!配撘啤酒一流,Yummy Yummy!💢墨魚兩食 墨魚刺身 1.5斤 HK$432口感滑嘟嘟又爽口,鮮味無比,沾上豉油和芥末,真的可媲美高級日式料理進口貨!好好食!😋👍😋👍😋💢鮮炸墨魚鬚 HK$40脆漿調得恰到好處,不會太厚太薄,啖啖鮮墨魚肉,皮脆肉嫩又鮮,當然加埋啤酒簡直無得彈!💢 鹽焗奄仔蟹 HK$238奄仔蟹爆哂膏,啲膏又香又軟,蟹肉鮮甜到不
對住個海食海鮮別有風味😍😍
💢半斤基圍蝦 HK$104
蝦肉彈口,鮮甜,蝦頭仲有糕潻!😋
💢 椒鹽澳洲鮮鮑魚 HK$106
💢墨魚兩食
墨魚刺身 1.5斤 HK$432
💢鮮炸墨魚鬚 HK$40
💢 鹽焗奄仔蟹 HK$238
奄仔蟹爆哂膏,啲膏又香又軟,蟹肉鮮甜到不得了!齒夾留香,諗起都仲想食!😁😁😁
💢椒絲腐乳通菜
💢紫菜蟹籽炒飯
飯炒得好乾身,粒粒飯都有蟹籽,加上紫菜香味,唔錯!
星期六日及公眾假期,仲有免費專車接送,在將軍澳坑口上車,但需預約!