2023-12-10
去咗The One一間人氣嘅西餐廳,午餐性價比超級強勁,可以飽覽到維港一帶景色超級開陽,餐廳所有人都好有禮貌,而且食物質唔差拍得住酒店級嘅水準,午餐係超級抵好值得嚟($298/pp)Bread Basket🥖 幾欣賞佢個麵包腩有四種唔同嘅麵包,每款都好食,仲會主動問使唔使refill👍🏻Artichoke & Black Truffle Cream Soup (+$40)會喺你面前先到個湯,好cream絲滑❤️比較奶香,都有幾香嘅黑松露味Tiger Prawn Tortilla🦐 虎蝦係一個凍嘅前菜,肉質彈牙爽口,蛋餅同樣出色,有好香嘅蛋味同埋中間嘅紅椒味都幾突出,唔錯唔錯❤️❤️❤️Scallop & Fresh Razor Clam Linguine🐚(+$38)意粉個硬度啱啱好,完美al dente😍有麵粉香同煙靭,帶子差不多係XXL size珍寶裝,煎封得好好,面頭微微金黃焦香,入面係非常之鮮嫩Duck Leg Confit with Black Pudding🦆 (+$48)超大隻嘅鴨髀,食落啖啖肉,🍖而且肉質係好軟好淋,好容易咬開,仲有肉汁,比較偏濃味,因為面頭係用咗Black
Bread Basket🥖
Tiger Prawn Tortilla🦐
超大隻嘅鴨髀,食落啖啖肉,🍖而且肉質係好軟好淋,好容易咬開,仲有肉汁,比較偏濃味,因為面頭係用咗Black Pudding 醬圍滿鴨髀,平時鍾意食內臟嘅朋友應該會覺得好香,唔鍾意嘅刮開佢問題都唔大可接受到嘅味,好食嘅👍🏻底下仲墊咗好多豆豆
Chestnut & Caramelized Condensed Milk Mille-Feuille 🌰
唔係傳統嘅拿破崙,用咗朱古力薄脆做分隔🍫但係中間嘅栗子同煉奶吉士醬,味道好濃郁
Banana & Peanut Butter Crème Brûlée Tart🥜
呢個甜品係秋天食係會覺得好幸福💕個tart係會暖暖哋,感覺好舒服而且個朱古力花生味超濃厚,撻皮又有香醇嘅牛油味,正
Black Coffee ☕️
用意大利kimbo 咖啡,有更深嘅烘焙味,會比較濃,味道香醇,食甜品啱晒