2018-06-14
朋友遠道回來,當然要搵間靚靚餐廳坐低傾下計啦。今次揀咗Espuma,因為食物高質、環境舒適、近地鐵站。由主菜、甜品、咖啡樣樣吸引。 酥皮香辣橄欖蒜片意大利麵 HK$118Wow! 對於平時只係飲開酥皮湯的我來說,依個size係XXXL,成隻碟咁大的焗酥皮啊。熱辣辣的酥皮散發出陣陣牛油香味。一刀切落去,咔啦,好脆。裡面包著的是香辣意粉。意粉同樣出色,意粉吸收晒辣椒和蒜片的香氣,同時保持到意粉乾爽,不油膩。材料看似簡單,但要有一定功力先會炒得好食。一啖脆卜卜的酥皮,一啖辣得惹味的意粉,趣味加分。 雪莉紅酒慢燉牛頰肉 HK$208一個字「腍」, 慢燉煮牛頰肉燉得入味而不老, 用刀輕輕一壓已經可以分開牛頰肉。拌薯蓉一齊食入口即化的感覺更明顯。雪莉紅酒燉牛肉係傳統的西班牙菜,味道帶淡淡的甜味,肉味濃而突出,不油不膩。 食完主菜,到超吸睛的甜品。流心軟芝士麻糬厚鬆餅 HK$108上枱已經聞到好香濃的蛋味和芝士味。一切開,好鬆軟喔~ 芝士漿湧出來。外層軟綿綿,空氣感十足。 煙韌的麻糬厚鬆餅蛋味香濃,沾上一淡淡的芝士,好快就清碟。 手搖咖啡 HK$40 黑咖啡味道甘香 ,帶有點烘焙的香味。
酥皮香辣橄欖蒜片意大利麵 HK$118
雪莉紅酒慢燉牛頰肉 HK$208
傳統的西班牙菜,味道帶淡淡的甜味,肉味濃而突出,不油不膩。
食完主菜,到超吸睛的甜品。
流心軟芝士麻糬厚鬆餅 HK$108
手搖咖啡 HK$40
黑咖啡味道甘香 ,帶有點烘焙的香味。