2021-05-16
❀ 帝逸酒店 源峰 #沙田 ❀❗️非只壽司刺身omakase 松露主題多種菜式❗️——————————————————對omakase嘅印象都係係比較多壽司,但今次位於五星級帝逸酒店內嘅日本餐廳源峰就一改傳統,推出松露omakase,八道菜當中只有一道係壽司,其餘都係各種唔同特色煮法嘅菜式,每道菜都加入左大量松露切片,更加吸引我😆餐廳有兩位富有經驗嘅日藉主廚坐鎮,環境裝修高級精緻,位於28樓,雖然冇維港景色,但都算係可以望到城門河。除咗廚師前面嘅座席之外,亦有多個包廂嘅座位,坐得舒適☺️服務態度就相對普通,未達經典五星級品牌或米芝蓮餐廳質素,但正常嘅湛水、上落菜時間還可以。.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ 源峰松露廚師發板推介 $1880♥ 前菜——松露薯仔沙律 (3.9/5)簡單嘅薯仔沙律上加咗大量松露,襯托陸續而來嘅小菜🥗。.♥ 刺身——吞拿魚溫泉玉子伴松露春鰹魚火炙 (4.1/5)兩份刺身用唔同方法呈現。火炙鰹魚,表面加上大量香蔥、豆芽、醃製洋蔥,不過略嫌鰹魚味道有少少腥🙈。吞拿魚溫泉玉子就非常出色🤩有三大塊肥美拖羅,配上流心溫泉蛋,攪勻之後加上少許醬汁,非常rich。.♥ 燒物——帆立貝照燒松露伴牛
❗️非只壽司刺身omakase 松露主題多種菜式❗️
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
☞ 源峰松露廚師發板推介 $1880
♥ 前菜——松露薯仔沙律 (3.9/5)
簡單嘅薯仔沙律上加咗大量松露,襯托陸續而來嘅小菜🥗。
松露薯仔沙律
♥ 刺身——吞拿魚溫泉玉子伴松露春鰹魚火炙 (4.1/5)
兩份刺身用唔同方法呈現。
吞拿魚溫泉玉子伴松露春鰹魚火炙
♥ 燒物——帆立貝照燒松露伴牛油奶泡汁 (4.1/5)
燒帆立貝味道香口,啖啖肉,不過略嫌內裏熟咗啲。
但味道好好,個牛油奶泡汁厚滑到好似炒蛋,加上極香嘅牛油味,非常出色😋!
帆立貝照燒松露伴牛油奶泡汁
♥ 蒸物——蒸櫻鯛魚伴新洋蔥汁 (4/5)
多數都係見煎鯛魚,但呢度居然將鯛魚壓實﹐用荷葉包到一個波咁蒸,幾創新嘅做法😯。
配上新洋蔥汁,絕非西餐嘅洋蔥汁,而係非常香甜,淡淡地吊出鯛魚嘅香氣👌🏻。
蒸櫻鯛魚伴新洋蔥汁
♥ 揚物——和牛春山野菜天婦羅伴峰斗菜生味噌 (4.2/5)
好出色嘅炸和牛💖香脆嘅炸天婦羅皮,色澤粉嫩口感腍身,完全體現廚師控制火候嘅功架!
可以再加上海鹽、味噌、蘿蔔蓉,但我覺得就咁食個牛味都已經夠晒香!
另外配上炸日本野菜,雖然都係好香脆,但就有啲油膩,感覺似係配菜嘅角色多啲。
和牛春山野菜天婦羅伴峰斗菜生味噌
♥ 壽司——迷你春魚生丼 火炙和牛海膽伴松露 (4.2/5)
火炙和牛海膽伴松露真係非常出色😚就算唔係omakase都可以單點(不過平時就冇松露),將大大塊嘅和牛鋪喺壽司飯上,和牛輕輕燒過之後入口即溶,加上少少甜甜地嘅燒汁,非常好食!
表面再加埋新鮮嘅海膽,鮮甜味完全唔會被牛味蓋過,正!
另外仲配一個魚生丼,雖然話係迷你,但係都有大量唔同魚生嘅角切,幾好食☺️。
迷你春魚生丼
火炙和牛海膽伴松露
♥ 湯物——鮮海苔味噌湯 (3.9/5)
即係唔係麵豉湯嘅愛好者,今次呢個加上咗蜆肉,味道更加清甜,都算唔錯👌🏻。
鮮海苔味噌湯
♥ 甜品 ——櫻桃奶凍 (4/5)
用櫻桃製成嘅奶凍,本身驚會好伏,點知完全冇藥水味👍🏻不過唔講未必食得出係櫻桃,可能會誤以為係士多啤梨多啲🤣。
奶凍亦非常細滑,表面嗰兩粒車厘子亦非常香甜,最驚訝係底下仲有層啫喱,幾好食!
櫻桃奶凍
——————————————————
✨整體味道: 4.1/5
✨環境裝修: 4.2/5
✨服務態度: 4/5
✨性價比: 3.3/5
✨再訪興趣: 3.5/5
💞整體來講
位於五星級帝逸酒店28樓,有兩位日藉大廚坐鎮,今次更嶄新推出松露廚師發板推介,有多種唔同嘅菜式,唔單單係壽司刺身,整體質素大致唔錯,環境亦舒適優美👌🏻不過以呢個價錢來講會期待有更多罕見優質嘅魚生,同埋貼心嘅服務。同埋亦遺憾地當日廚師前席都滿晒,未能享受到omakase箇中精髓。