2023-06-23
如果要我選擇一樣最期待嘅美食,一定係Omakase,今晚老公竟然就帶在我去寿々乃,驚喜到要尖叫啦。Omakase係一套極為精緻嘅飲食禮儀,喺一個既定結構之下,由廚師將佢認為最好嘅食材逐樣用最好嘅方式呈現比客人,由先付、湯品,到刺身、熱食、壽司、甜品,無一樣唔係最精心匠心嘅完美安排- 先付、湯品:頭陣係一隻小蟹,可全隻食用,冷盤微微酸甜非常開胃,加上清甜鱧魚湯暖胃,OK!我準備好了,一齊起動- 刺身五點:鱸魚,晶瑩剔透,鮮甜味美;白蝦,經廚師提醒,係一梳一梳咁放入口,果然鮮甜到不得了;縞鰺口感特別,結實得黎又溫柔軟潤嘅感覺;八爪魚連吸盤,好味係必然啦,最驚喜係師傳即場拎左原條八爪魚鬚出黎,應該有1米咁長,4、5斤重,大開眼界;白見貝超級爽脆;紫海膽係足料原隻上,滑漏到極點,老公嗰隻係偏岩味,我呢隻就更偏向鮮甜味,正到飛起- 料理二品:分別係海老真丈、炸目光魚,上台時熱呼呼,食落絲毫不減食材鮮味,不得不提炸目光魚非常酥脆,廚藝同對油溫控制都係極為高超- 壽司十貫:每種食材都以最新鮮嘅狀態呈現,昧道由淺到濃排列,金目鯛、伊助目、關鯖魚、池魚、活赤貝、吞拿魚漬,我個人首選係時不知三文魚、中拖、
- 壽司十貫:每種食材都以最新鮮嘅狀態呈現,昧道由淺到濃排列,金目鯛、伊助目、關鯖魚、池魚、活赤貝、吞拿魚漬,我個人首選係時不知三文魚、中拖、大拖、馬份海膽手卷,哈哈哈,實在係非常非常非常正,絕對不膩之餘,魚嘅鮮香味會得到最好嘅保留,一直到口腔中一齊併發,最大程度將味道充滿全個口腔,我對油脂味嘅理解又更上一個層次
- 味噌湯、甜品:飲埋熱辣辣味噌湯,食返啲紅豆糕,甜度剛好,味道完美,收尾嘅哈密瓜清甜滋味,鳴鳴完了
全晚嘅食物一流,餐具極美,環境極好,服務貼心,食完之後,我同老公對望一眼,真係非同凡響,希望老公多啲帶我黎食哈哈