2021-08-09
之前試過同朋友來食晚餐,試過中菜的水準不錯,特別係糯米釀脆皮乳豬、金牌蜜汁叉燒同鮑魚汁燜鳳爪,今晚同朋友再次來試其它菜式。<脆米東星斑魚湯泡飯>今次特別想講下呢一個餸,因為食完之後我覺得非常之驚喜,而且喺外面嘅地方係比較少有呢一類型嘅餸菜可以食到。當然,呢一道菜亦都係需要預先預訂嘅,由於海鮮東星斑屬於時價,所以都要問酒樓先知道真實嘅價錢。東星斑係原條咁樣上,而且係所有嘅魚肉都已經起曬骨,食落去就係啖啖肉,而且魚肉入口係極為嫩滑。服務員會將魚肉同埋脆米分好喺碗入面,然後再將非常之熱辣辣嘅魚湯淋上魚肉及脆米上,放入去碗入面。東星斑嘅魚肉好滑好鮮甜,魚湯味道非常之濃郁,而且帶有魚嘅鮮甜味道。魚肉連埋魚湯,再夾雜埋一粒粒嘅脆米一齊放入口,口感層次非常之豐富,而且亦都帶有非常鮮甜嘅海鮮味道,真心值得推薦。濃雞湯時蔬雖然是一道非常簡單的菜式,但餐廳都做得非常之出色,因為雞湯味道非常出眾。檳城炒河有好多大蝦一齊炒,味道帶微辣,都幾惹味。全晚最讓人失望嘅竟然係呢一個脆皮炸子雞,因為呢一隻雞實在比較瘦,感覺唔多雞肉,而且仲冇乜脂肪,個人覺得仲炸得有點兒乾身,味道亦比較淡,實在失望。整體來
<脆米東星斑魚湯泡飯>
檳城炒河有好多大蝦一齊炒,味道帶微辣,都幾惹味。
整體來講,餐廳有屬於自己一啲非常特別,而且出色有水準嘅菜式,絕對值得一讚,不過相對於炸子雞嚟講,實在有點兒失手,希望下次再嚟,可以食到好味嘅脆皮炸子雞啦!!~