2022-08-13
朋友喺觀塘返工,閒談中發覺大家好耐冇見,約咗一齊食晚餐,而佢聽聞公司附近一間大排檔小菜幾好食,就約我平日夜晚嚟食。餐廳位於市政大廈內4樓熟食市場,入面有冷氣有電視睇,比預期中所想舒適。一嚟到就有老闆娘熱情款待,安排我哋兩人座位,未坐低就俾枱面本餐牌吸引住,設計靈感幾好,用以前中國故代書籍的裝幀作參考,亦有提供兩碟前菜,花生和四季豆。諗咗一陣都唔知叫咩小菜,老闆娘見我哋猶豫不決,最後走過嚟推薦幾款小菜,而我哋毫不猶豫照跟佢推薦的落單。涼拌苦瓜🥒 $48 ~ 涼拌青瓜平時食得多,但係涼拌苦瓜我從來未食過!冇諗過咁好食,如果鍾意食苦瓜嘅人,一定會覺得好正!苦瓜夠苦,加埋酸酸地嘅汁,係一道絕味的開胃菜!梅菜蒸菜心🥬 $78 ~ 相信人人都聽過梅菜蒸肉餅,梅菜蒸菜心就真係第一次聽。菜心清甜,咬落係爽口,加上有梅菜咸咸地配搭,撈飯食一流!橙花骨 $88🍊 ~ 賣相好靚,未食已經流哂口水,用上香橙酸酸甜甜的味道,相比起其他醬燒的烹調煮法,食落冇咁膩,好啱夏天呢個時候食!醬燒黃花魚🐠 $138 ~ 黃花魚伴上特製醬汁(泰式辣醬),口感係外脆內軟,炸得剛剛好,冇令到黃花魚的肉質粗糙,依然係咁嫩滑,雖然我
醬燒黃花魚🐠 $138 ~ 黃花魚伴上特製醬汁(泰式辣醬),口感係外脆內軟,炸得剛剛好,冇令到黃花魚的肉質粗糙,依然係咁嫩滑,雖然我哋兩個人已經好飽,但都清哂條魚,好食!
整體食物質素高,見到老闆的用心都花喺食物之上,著重食物質素同新鮮,又會問下客人食完有咩意見,充滿濃厚的人情味。