2024-07-05 38 views
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯平時去酒吧都會同朋友飲返兩杯,多數飲完就會轉場去食飯,但係今次介紹依間「Ciclo」就主打創意fusion菜式和精緻雞尾酒。餐廳用咗高樓式加上現代禪風,打造舒適用餐環境。HAM, BURRATA WITH SEASONAL FRUITS用上24個月嘅火腿,加入時令嘅日本提子和芒果。感覺上相當清新。DRUNKEN CRAB PASTA原隻蟹蓋再拆肉,加入昆布、紹興酒、魚露做調味。選用雞皮榨取而成嘅雞油,再加入少許辣椒和炸蒜片,可以同時感受到蟹肉嘅鮮味、紹興酒嘅酒香同埋炸蒜嘅蒜香味。CRISPY SHORT RIB牛坑腩原條烤熟,再拆肉。營造出外脆內軟嘅感覺,有中式燒肉嘅口感。而醬汁方面就用咗牛骨、 肉桂等等煮食嘅肉汁,令到更加Juicy。SWEET POTATO APPLE PIE選用日本嘅金薯再加入蘋果去焗焗,配搭用豉油和麥芽糖炒香嘅杏仁和北海道雲呢拿忌廉。日本嘅金薯真係超級香甜啊,而雲呢拿忌廉就可以帶出更加幼滑嘅口感。飲品方面朋友就叫左cocktail sake sour,有檸檬和菠蘿嘅酸酸甜甜。而我就試咗JAM & BLOSSOM,

DRUNKEN CRAB PASTA

CRISPY SHORT RIB

SWEET POTATO APPLE PIE

飲品方面朋友就叫左cocktail sake sour,有檸檬和菠蘿嘅酸酸甜甜。而我就試咗JAM & BLOSSOM,就充滿桂花和士多啤梨味。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

Ciclo (銅鑼灣)
銅鑼灣霎東街15-21號Oliv 4樓