2024-05-10
我同朋友都好鍾意打邊爐🤩今晚相約到訪中環蘭桂坊😎品嘗有八十九年重慶過江龍老字號「朝天門火鍋」😎呢間有「中國十大火鍋品牌」及被標榜為非物質文化遺產最正宗重慶火鍋🥰紅色大門氣派十足🤩除大廳還有私隱度十足仲可以唱K嘅包房🤩啱晒約埋一班朋友過嚟打邊爐🤗今晚我哋選了非遺尊選饗宴😊全部配料配搭全紅鍋火鍋必點嘅食材🤗還有重慶特色小食、甜品等等🥳鴛鴦全紅鍋底打開玉璽裏面係秘制番茄濃湯🍅滾起後飲了一碗湯蕃茄味相當濃郁😋麻辣紅油湯微辣🌶上枱已聞到好香香麻辛辣味🤤食落是是微微麻辣的口感😁麻辣鮮香的火鍋,很地道的重慶味✨海鮮拼盤包括有大鮑魚、帶子、聖子、蠔🦪四款海鮮非常新鮮而且大大件🤤✨手切吊龍放係聖旨盤裡好有氣勢😎牛羊拼盤放入麻辣鍋中烚熟食落嫩滑入味😋 ✨極品鮮毛肚🐮冰川鵝腸及豬喉都係招牌🤩店員溫馨提示烚最多30秒要食😬第一次食特色烽火豬喉好特別口感又脆又爽超好吃😋毛肚及鵝腸索🤤🍄時令素品原山菌菇匯拼盤及蔬菜拼盤🥬🍄菇菌及蔬菜吸收晒蕃茄湯☺️ 蓮藕放落麻辣湯爽脆清甜又辣辣地👍音樂即點即炸紅糖糍粑😬微甜夠煙韌🤩口感酥脆椒香酥肉要點埋辣粉一齊食😉擔擔麵帶辣椒醬和花椒調味😬食落麵條有一定辣道😋九園非遺醬肉包既餡料油
🍄時令素品
原山菌菇匯拼盤及蔬菜拼盤🥬
音樂即點即炸紅糖糍粑😬微甜夠煙韌🤩
口感酥脆椒香酥肉要點埋辣粉一齊食😉
擔擔麵帶辣椒醬和花椒調味😬食落麵條有一定辣道😋
九園非遺醬肉包既餡料油潤可口醬香濃郁😋
飲品酸梅湯酸味味開胃又解膩😬
藍椰茉莉係🌴椰子水微甜帶茉莉花香🤩
最後甜品阿膠冰汤圆食落冰涼又解辣😊湯圓軟糯 Q彈又香甜☺️阿膠另上隨自己喜歡加入甜品😋