2021-03-19
好耐冇去過尖東食嘢,今日嚟到位於好時中心一樓嘅馥苑海鮮酒家飲杯茶食個包。我第一次嚟呢間酒樓,地方闊落,擺位有一定嘅距離,食得好安心。見有中午廚師套餐推介,除了前菜、手工點心、主食和甜品之外,還有滋補靚湯,但價錢只需百零蚊一位,覺得都幾抵食,於是就叫了嚟試吓。陳村醋貓耳朵雖說是前莱,但吾細碟,雲耳爽口,酸酸地好醒胃。西洋菜陳腎煲生魚湯呢款滋補靚湯一上枱已經聞到好香,煲得好夠火喉,味道濃郁,飲落好香陳腎味,最鍾意就係有埋湯料上枱可以食番。至尊蝦餃王即蒸即上,熱辣辣,蝦餃皮不算厚,蝦肉爽口。斑蘭梅菜包顧名思義,不出我所料,個包係綠色嘅,夠特別。外包好鬆軟,裏面包着滿滿嘅梅菜肉碎粒,味道比起傳統嘅叉燒包毫不遜色。我反而仲鍾意呢個班蘭梅菜包冇咁漏。花膠蠔豉炆伊麵百零蚊一個餐有花膠蠔豉食,真係意料之外,而且份量比想像中多。味道恰到好處,不會太鹹。滋潤紅豆沙呢碗甜品用料非常足,有好多紅豆和蓮子,還有陣陣果皮香,非常滋潤。雖然已經食到好飽,但係都忍唔住食晒成碗紅豆沙。
陳村醋貓耳朵
雖說是前莱,但吾細碟,雲耳爽口,酸酸地好醒胃。
西洋菜陳腎煲生魚湯
至尊蝦餃王
即蒸即上,熱辣辣,蝦餃皮不算厚,蝦肉爽口。
斑蘭梅菜包
花膠蠔豉炆伊麵