2023-11-20
久違嘅Omakase!適逢另一半生日週,開啟生日飯之旅,成個星期帶佢食好西😆 打頭陣正日生日飯同佢食呢間日本師傅主理嘅「杣」。環境餐廳裏面感覺好清幽,有依山嘅感覺,唔知係咪配合返餐廳名,可容納8人左右。 Omakase $1980/位夜晚有2款Omakase ,我哋今次食$1980位,合共有15道菜品! 先付 第一道前菜係椰菜花慕絲,配上蟹肉、魚子醬及貫穿整晚主題因應秋季而定嘅菊花,椰菜花慕絲口感舒服,有啲似食燉蛋白咁,清淡得嚟配蟹肉同魚子醬即時令味道更豐富,又唔會喧賓奪主。 前菜五點 第二道前菜共有5款,分別為豆腐溶配蓮藕無花果 、鱈魚白子、北海道鮟鱇魚肝及鴨煮物。我先食最淡味嘅豆腐溶配蓮藕無花果,打成溶狀嘅豆腐增加口感;大家都知白子係魚類嘅精巢,鱈魚白子係最常見嘅一種,香港依家呢個秋季係佢哋當造期,鱈魚味道比較濃烈,故師傅配上柚子皮令佢味道得以中和,食落好滑喉亦十分新鮮;鮟鱇魚肝有 「海中鵝肝」嘅美稱,食落去口感綿密滑順,油脂柔嫩香醇,2小片份量剛好不膩;最後食為主食打開門口嘅鴨煮物,鴨香帶適量油分,保持柔軟口感,食埋放係4味菜上面嘅松針穿銀杏就開始食sashimi!
環境 餐廳裏面感覺好清幽,有依山嘅感覺,唔知係咪配合返餐廳名,可容納8人左右。
Omakase $1980/位 夜晚有2款Omakase ,我哋今次食$1980位,合共有15道菜品!
先付
前菜五點
お造り五点
九繪魚係日本一種高級褐石斑魚,味道濃郁,油脂含量恰到好處;金目鯛稱得上係日本眾多魚類最高級別的一種,魚皮鮮紅色帶著光澤,鮮味肉嫩,味道及脂肪豐厚而不過份;赤貝就大家都熟悉,呈橙紅色、帶光澤,拍醒後食落肉質爽厚,鮮味十足;中拖羅亦係大家至愛,肥瘦係「赤身」及「大拖羅」之間,顏色呈粉紅,脂肪比例高得嚟仍可保持適中嘅魚油脂,十分甘香。
蒸し物/焼き物
煮物
強肴
お握り鮨五貫 壽司伴碟有淮山漬及鮮磨山葵,師傅指是用江户前做法,壽司只用醋及鹽,而呢到所供應嘅壽司係用醋而非赤醋。江戶前壽司一大特點係會對食材事前調味,即係魚類一般都會提前用醬油醃泡,如此可提升鮮美,亦附合江户前無雪櫃,用以延長食材的保質期嘅做法。
お椀
用蝦殼做成麵豉湯,超香,亦都好鮮甜,一啲都唔覺得咸。
水菓子 甜品先有江户前玉子燒,係用東京灣嘅芝蝦整成,食落又有cheesecake般嘅口感。