上個星期五約咗朋友放工食晚飯,我哋幾個都鍾意食海鮮🦀但放工後去山旮旯嘅地方又太夜🌚返屋企又唔方便🤣初頭都諗住食其他野就算,點知又俾我搵到海港城原來新開咗間主打fusion海鮮嘅餐廳😍咁就一定要去試吓啦~
預早一星期book,俾我book到窗邊海景位,個view 好正🌃餐廳環境好闊落,坐得好舒服👍🏻佢嘅餐具同Menu都用海鮮做主題,精緻又貼題~
肥婆五花腩黑叉燒🐷
先黎碟燒味做前菜,識我嘅都知我平時唔鍾意食肥豬肉,但呢碟用五花腩整嘅叉燒顛覆左我對肥豬肉嘅睇法❣️脂肪和肉層層相間,燒到好香,有油潤感得黎完全唔覺得膩😋
砂朥越白胡椒焗大肉蟹
初頭睇餐牌都唔知砂朥越係咩🤣問侍應原來砂朥越係馬來西亞一個地方,出產高質素嘅白胡椒,真係長知識了👍🏻的確呢個白胡椒醬汁香濃微辣,但唔會搶喉攻鼻🙅🏻♀️大肉蟹真係啖啖肉😍入味又唔會過熟😋真係想encore❣️
薑汁米酒花蛤皇🐚
花蛤大大隻,鮮甜爽口😚個湯底有少少似冬陰功咁惹味,真係好好食🤤下次黎都一定會再叫❣️
酥脆蠔仔餅🦪
蠔仔餅都係我好鍾意食❤️炸到脆卜卜,蠔肉好大粒好肥美😋仲要啖啖都食到蠔🦪不過記得上菜要快啲食,唔係放耐咗就會變得遜色🤣
黑椒紅酒焗牛肋條🍖
賣相好精緻😍仲要佢已經拆好晒肉,牛肉煮到好腍好入味,個汁送白飯一流👍🏻
家鄉小炒皇🥬
呢碟小炒皇除咗有蝦乾,仲有花甲肉,面頭又有啲炸芋頭絲,口感好豐富😋而且好夠鑊氣👍🏻
桂花鵝肝牛鬆炒飯🍚XO醬蟹肉家鄉炒米粉🍜有男士就點都要叫d飯麵,但我太飽只係食得落炒飯🤣飯粒夠乾身,粒粒分明,都幾好食~
原個雪燕香芒椰子盅🥥
真係好大啖雪燕😍芒果味濃🥭味道清甜唔會死甜,仲有好多椰子肉,作為甜品好滿足🥰
特濃胡桃朱古力布朗尼🍫
無諗過中餐會有布朗尼食,擺盤仲要好靚❤️朱古力味醇厚,加上nuts嘅香脆和紅莓嘅酸甜,好好味~
笑料一則👉🏻間餐廳係4/F,作為路痴嘅我一度走咗去4/F 有7仔果層,最後兜左幾個圈先搵到🤣其實係citysuper出面就有電梯上4/F,一上就見到,有時都唔明點解我會係商場蕩失路🤭
*・゜゚・*:.。.☻.。.:*・☆・*:.。. ☻.。.:*・゜゚・*
😋#kellydiscovery_food
🫶🏻#kd_food_tst
🫶🏻#kd_food_尖沙咀
#尖沙咀美食 #尖沙咀打卡 #尖沙咀餐廳 #尖沙咀海鮮 #海鮮餐
#大肉蟹 #蠔餅 #海鮮控