2018-05-13
2004 views
今日去時代廣場行街,順道去十二樓間鍾廚食午餐。這間食店的餐具幾優雅,白藍的襯色宛如瓷器一般。不過,食店的溫度太高,愈食愈熱, 汗流浹背,以為自己去左街邊食大排檔。真心問是否慳冷氣錢?食物質素普通,或甚至差,價錢與食物不合比例。當然,在時代開食店個租金都好貴,將價就貨不足為奇。蜜汁叉燒腸 $43一般酒樓腸粉會有三大條,但佢地得兩條,切成六件搏你唔覺。芝士蝦春卷 $37芝士的配搭好怪,春卷又唔剪唔切,要成條食?沙律炸雲吞 $37估你唔到啲沙律係甘放。XO 醬炒蝦米腸 $58我估落左幾滴XO 醬炒,完全無XO醬味道。晶瑩菜苗餃 $37 豉汁蒸鳳爪 $37好差的鳳爪,肉太實,唔夠鬆,製作鳳爪的工序欠佳,太馬虎。 狀元蝦餃皇 $11一籠一粒,可逐粒叫。 哈密瓜楊枝甘露 $38 山竹牛肉球 $34、 滑雞銀絲卷 $37、 醬皇金錢肚 $37 七味香脆魷魚鬚 $65太厚粉又唔夠味,香味和咸味都欠奉,其實魷魚鬚好難整得差,但佢地就做得到 瑞士雞中翼 $58Overcook, 有外在美,但無內在美,色澤吸引又上色,但肉質太嚡太韌,失敗之作。整體而言,食店質素欠佳,無論環境和廚藝都有很大的改善空間。可一不
蜜汁叉燒腸 $43
一般酒樓腸粉會有三大條,但佢地得兩條,切成六件搏你唔覺。
芝士蝦春卷 $37
芝士的配搭好怪,春卷又唔剪唔切,要成條食?
沙律炸雲吞 $37
估你唔到啲沙律係甘放。
XO 醬炒蝦米腸 $58
我估落左幾滴XO 醬炒,完全無XO醬味道。
晶瑩菜苗餃 $37
豉汁蒸鳳爪 $37
好差的鳳爪,肉太實,唔夠鬆,製作鳳爪的工序欠佳,太馬虎。
狀元蝦餃皇 $11
一籠一粒,可逐粒叫。
哈密瓜楊枝甘露 $38
七味香脆魷魚鬚 $65
瑞士雞中翼 $58
整體而言,食店質素欠佳,無論環境和廚藝都有很大的改善空間。可一不可再,所以做遊客生意就無問題。