燒肉屋 (清風街)

YAKINIKUYA (Tsing Fung Street)
前身為 “黑木亭居酒屋”
尋日去咗天后一間地鋪食A5和牛韓式烤肉🥰,地點都好方便,一出地鐵行4分鐘左右就到,唔使搵到頭都大。間鋪雖然唔算好大,但裝修幾有格調,坐得舒服(有籃比你放背包)。職員服務態度一流,由入座到介紹菜式都好細心,成個用餐過程好愉快,覺得香港既餐廳服務最近提升左不小。我哋叫咗個「薄切A5和牛常滿二人前」套餐,只係$699有咁多嘢食,真係抵到爛!🤣🤣套餐包括 : 荔枝牛肩胛串串、圓條厚切牛舌半條、蒜蓉牛油烤帆立貝同蜜糖燒雞翼。前菜仲要無限量供應添! 樣樣都好好味。荔枝牛肩胛串串就比較特別,荔枝嘅清甜同牛肉嘅香濃完美結合,食落有驚喜!厚切牛舌口感爽彈,蒜蓉牛油帆立貝鮮味十足,雞翼會提供額外既蜜糖比你自行調味,想幾甜自己控制。當然,主角A5和牛先係重點!薄切和牛嘅雪花紋靚到冇得彈,放上去燒嗰陣,油脂香氣撲鼻,入口即化,肉質嫩滑到不得了。加埋韓式辣醬同生菜一齊食,味道層次豐富,完全唔會覺得膩。整體來講,呢間鋪頭性價比超高,食物質素好,服務又貼心,絕對係天后區嘅隱世美食。鍾意食烤肉嘅朋友,一定要試吓!