2019-03-19
最近,香港開咗樂多間有omakase嘅日本餐廳,講到環境大坐得舒適,價錢又抵莫過於呢間!絕對唔駛去日本都得🤣活海鰻魚會席前菜沙津配芝麻醬簡簡單單嘅沙律菜配芝麻醬,但勝在原材料好新鮮,開胃一流!刺身 油甘魚 帶子 甜蝦刺身除咗選料之外,就係選料!三款刺身選料都好好,一啲雪味都無,就算唔加WASABI同豉油都好好食,一個字鮮!活海鰻天婦羅既然係活海鰻會席,梗係有活海鰻嘅料理。先嚟係天婦羅,外皮炸得岩岩好,脆口又唔會太乾身,同時保持入面嘅活海鰻嫩滑。活海鰻蒸年糕比較特別嘅一種食法。煙韌日式年糕皮包住活海鰻魚肉,一口咬落去有啲似魚肉+湯圓,但同時又保留咗活海鰻嘅味道~活海鰻玉子蛋糕鱻88嘅名物,用活海鰻魚肉加入玉子蛋糕,賣相十足出面嘅雞蛋蛋糕,但食落去就好濃嘅活海鰻魚肉味道,好得意。活海鰻籠仔蒸飯守尾門係蒸飯!上菜都係用籠仔,所以未打開都聞到好香嘅竹味,開蓋之後一陣竹香+鰻魚肉香+雞蛋香(佢係用蛋絲炒飯底~)就湧出嚟,見到都流晒口水啦!食落其實感覺有啲似食緊中式蒸飯,而蒸活海鰻亦KEEP到本身油份同嫩滑嘅肉質,成件事都好夾!OMAKASE前菜 鰻魚苗、美人蠔、
活海鰻魚會席
前菜沙津配芝麻醬
簡簡單單嘅沙律菜配芝麻醬,但勝在原材料好新鮮,開胃一流!
刺身 油甘魚 帶子 甜蝦
活海鰻天婦羅
活海鰻蒸年糕
活海鰻玉子蛋糕
活海鰻籠仔蒸飯
OMAKASE
前菜 鰻魚苗、美人蠔、三文魚嘴骨師傅發辦,除咗食選材,自然梗係食師傅嘅手工同心思啦! 前菜係3種比較少見嘅食物,鰻魚苗似食緊生嘅銀魚仔,三文魚嘴骨比預計中梗爽口同魚味濃,而美人蠔自然就係鮮味十足,同埋酒店級生蠔有得揮呀!
燒物 鰻魚臉頰肉
有啲似醬油漬嘅燒物~食落口感好似燜牛腩+東坡肉,但又唔肥~然後就好香濃嘅魚味衝出嚟,好得意!
刺身 活赤貝、鰤魚兩食
活赤貝其實都算係一樣幾難處理嘅食材,因為師傅好難控制赤貝嘅軟硬度,太軟身又會好「淋」好腥,好似唔新鮮咁;太硬又會影響成件事嘅印象,以為未完全解凍。而呢度嘅活赤貝就岩岩好,唔算硬但好爽口,而且一啲多餘嘅腥味都無!鰤魚兩食就體現咗師傅嘅心思─上菜嘅時候特別講解先食刺身後食火灸。刺身鮮味十足,完全品嚐到鰤魚自己嘅鮮味,而火灸就將佢嘅油份逼出嚟,對刺身有好大對比,別有一番風味。
羽太配酸汁
五片羽太魚,以刺身方式處理,同時捲住可食用嘅藻類,加埋師傅特製嘅酸汁,清新得嚟又唔會嗆喉!
壽司 耙魚
師傅將魚肉切碎,食落有別於一般魚壽司,而且減低咗果腹嘅感覺。耙魚本身都有一陣特別嘅鮮味,呢種處理手法正正亦可以吊起鮮味!
帆立貝配竹炭鹽
雖然一直都比較鍾意食燒嘅帆立貝,但不得不說呢件生嘅帆立貝壽司都好正!加上竹炭鹽點綴咗成件事,不單止唔咸,反正帶出貝類嘅甜味,讚!
蜜柑鯛
相當有驚喜嘅一件壽司。師傅介紹嘅時候話佢嘅皮下脂肪有蜜柑味,起初我都係半信半疑,或者得好淡嘅味道。點知愈食愈濃,有一刻以為自己食緊蜜柑味嘅糖!加上本身呢種甜味係好溫和,完全無遮蓋鯛魚嘅味道,好正!
池魚配柚子鹽
非常清新嘅一個配搭,本身池魚清爽脆口,加上柚子鹽更有異曲同工之妙,同上一道嘅蜜柑鯛有好大對比。
海膽壽司一個字,回味無窮~難以用文字去形容,濃郁順滑,一入口啲海膽味就爆晒出嚟!
中拖羅配岩鹽
超級肥美,果然不負中拖羅之名。而且師傅特別做咗處理,減低咗腥味,令拖羅油脂嘅香更加突出。
金目鯛
無論生定熟,都好鍾意食金目鯛。今次師傅輕輕燒左幾下,岩岩好逼到金目鯛嘅油份出黎,令成件事又香口又充滿濃厚鯛魚味。
卷物 拖羅手卷
脆卜卜嘅紫菜包住拖羅,配上特製調味,同樣又係以突出拖羅魚味嘅一道好選擇!
湯品 鯛魚濃湯
相當濃郁嘅湯品,好似成條魚嘅蛋白質同精華都濃縮晒落去呢碗入面!好在師傅安排咗食晒壽司先上,如果唔係就會搶晒壽司魚片嘅味道啦!
揚物 白子天婦羅
一開始我仲以為師傅講「白紙」,師傅解釋話係鱈魚嘅精囊先明白原來係「白子」~第一次食白子天婦羅,同平時食蒸魚嘅魚春幾似,但又小小唔同。白子同樣有啲粉粉地嘅口感,但係又唔會一咬落去就散晒,仲保持得好完整,加上天婦羅嘅粉醬真係整得好好,令成件事變得好夾!
甘味 玄米茶雪糕 配 黑糖紅豆茨餅
最後係甜品!玄米茶雪糕真係第一次食,唔濃唔「俗」但仍然好香玄米茶味,茨餅幾煙韌,配埋黑糖醬好易入口,係成個OMAKASE一個好好嘅結尾~
🍽9.5/10
🔎 鱻88日本料理 (佐敦)
佐敦佐敦道39-39A號根德大廈地下及1樓