2017-02-21
不可一,不可平之前見飲食雜誌介紹過大埔消夜,話呢一間新開嘅串燒鋪味道唔錯,今日特登試一試,平時已經好少寫食評,諗住好又一餐唔好又一餐,估唔到今次食到一半就已經忍唔住要抒發我心中的感受😭。味道2/10今次外賣自取,所以先講味道。叫咗五樣嘢,分別係豬肉年糕,韭菜,安格斯牛( 自稱),雞翼,墨魚咀。整體來講五樣嘢都冇乜味,安格斯牛冇牛肉味,墨魚咀同埋雞翼食落口感覺好乾,豬肉年糕外面嗰層豬肉燒到好似豬肉乾咁,韭菜就還可以。味道有3分嘅原因,係因為佢全部野都係新鮮燒熟,而唔係已經整熟咗再翻熱(1分),再加上佢係真係冇乜味精(1分),但係啲嘢其實可以調味過先再燒。環境5/10呢間鋪頭前身都係串燒鋪,佢比之前裝修光先左。專做外賣嘅鋪頭來講算係合格嘅。衛生7/10我見佢每一串串燒都係喺煮之前先喺雪櫃拎出嚟,同埋生嘅食物會同蔬菜類分開燒。服務3/10可能因為尚算係試業嘅關係,負責落單收錢嘅妹妹非常新手,同埋等候時間過長,前後五串串燒,總共等左25分鐘。份量及收費2/10份量偏小, 20幾蚊四粒牛肉, 10幾蚊10條韭菜,好似6蚊一隻雞奕。總結:之前行過門口見到好多人排隊,以為真係好似雜誌咁講好味到飛天,
味道2/10
今次外賣自取,所以先講味道。
環境5/10
衛生7/10
服務3/10
份量及收費2/10
總結:
之前行過門口見到好多人排隊,以為真係好似雜誌咁講好味到飛天,原來係因為出餐時間過長,搞到好多人排隊(有啲被騙嘅感覺)。
千山萬水等到之後,返到屋企即刻開嚟食,發覺分量唔係想像中咁多,80幾蚊五串野。食起上嚟又冇乜味,非常失望。