2011-06-22
好彩及時醒起父親節,平時daddy最鍾意飲早茶,幾乎係每朝都去,見呢到d comment都幾好,所以就請daddy去帝玉庭試下飲早茶,大約十一點幾就去到,等了大約10分鐘就有位。睇到佢地張點心紙d名好有創意,例如用蒸籠整既點心,就叫做”蒸蒸彩彩”,腸粉類別的叫做”腸腸久久”,我地3個人點了大約10款點心,有幾款真的值得推介: 一啖咬落去,嘴裡充滿蘿蔔絲,外皮好薄鬆脆,蘿蔔絲爽口,大力推薦!!之前從未試過這款點心,賣相很精緻,好似一粒迷你南瓜,皮薄通透,餡料有鮮蝦4粒、南瓜蓉、一片片百合,味道搭配一起清新爽口,又係大力推薦!!「熱騰騰、好新鮮」,超好味的义燒飽!! 之前食過添xx的义燒飽,都覺得超好味,依度既都可以媲美添xx既,這裡的义燒飽同傳統有些不同,頭頂加上奶黃脆脆,,味道同樣好味!酥皮尚算鬆化,咬落去啖啖海鮮,有帶子、鮮蝦等,而且芝士味濃郁,味道不錯,只是略嫌有點兒乾身。豆沙餅內裡質地煙煙韌韌,外皮鬆化,餡料紅豆味濃,但又不會太甜。桂花糕外表晶瑩剔透,睇到內裡既桂花及紅豆,而且食落清涼冰甜,絕對是夏日消暑甜品。其實呢度父親節氣氛都幾好,有得係電視度同daddy留言,又有禮物收,都
睇到佢地張點心紙d名好有創意,例如用蒸籠整既點心,就叫做”蒸蒸彩彩”,腸粉類別的叫做”腸腸久久”,我地3個人點了大約10款點心,有幾款真的值得推介: 一啖咬落去,嘴裡充滿蘿蔔絲,外皮好薄鬆脆,蘿蔔絲爽口,大力推薦!! 之前從未試過這款點心,賣相很精緻,好似一粒迷你南瓜,皮薄通透,餡料有鮮蝦4粒、南瓜蓉、一片片百合,味道搭配一起清新爽口,又係大力推薦!! 「熱騰騰、好新鮮」,超好味的义燒飽!! 之前食過添xx的义燒飽,都覺得超好味,依度既都可以媲美添xx既,這裡的义燒飽同傳統有些不同,頭頂加上奶黃脆脆,,味道同樣好味! 酥皮尚算鬆化,咬落去啖啖海鮮,有帶子、鮮蝦等,而且芝士味濃郁,味道不錯,只是略嫌有點兒乾身。 豆沙餅內裡質地煙煙韌韌,外皮鬆化,餡料紅豆味濃,但又不會太甜。 桂花糕外表晶瑩剔透,睇到內裡既桂花及紅豆,而且食落清涼冰甜,絕對是夏日消暑 甜品。
其實呢度父親節氣氛都幾好,有得係電視度同daddy留言,又有禮物收,都過左一個非常充實既父親節!!