餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
2023-08-26 89 views
呢則評論與食物質素無關,只評論服務文化我係呢間餐廳半常客,但多數叫網上外賣平台外賣,比較少機會到店堂食。今日難得到店光顧一次,係我自己唔好,埋單先發現我無帶銀包,得電話係身。長話短說,我請求店面可唔可以代我支付,我立即FPS或Payme還錢,兩個店面話無FPS,叫我”你自己去搵其他人幫“。當時餐廳並唔忙。我唔好意思打攪其他食客,但感激有一對夫婦,先生一句不說,就幫我畀左錢,甚至無提要我畀番錢。 再次多謝兩位伸出援手,提醒我香港有好多令我感恩既好。幾年前我試過去北京出差,吃完飯畀現金人地唔收,好幾次都係熱心既餐廳服務員主動幫我付錢,仲幫我唱散找番錢比我,同一次行程搭的士又試過,人地停低車幫我去路邊小店換錢。香港服務態度就係慣性拒絕人,唔得唔得...人有機會比較就會見到反差。呢種唔變通唔用腦既服務文化,我地幾時先會覺得有需要改變?你唔改,我改先,以後別過,我唔會再幫襯。
呢則評論與食物質素無關,只評論服務文化

你唔改,我改先,以後別過,我唔會再幫襯。