2023-07-10
放半晝探朋友班,跟著就帶咗我去呢間新開餐廳,話係日本開業超過百年嘅老店,香港係第2間海外分店~~ 早早去到不過窗邊位已FULL,但卡座位亦都夠舒適濶落~餐廳以木飾裝修為主,加上暖色燈光好有日系感覺,仲有一個長長壽司吧枱頗有氣勢。先點個香蔥鮪魚腩蓉手卷同三文魚子壽司當前菜~朋友超鐘意食刺身,所以我地點咗款特上剌身盛!刺身拼盤砌得夠靚,有赤身、三文魚腩、油甘魚、鯛魚、池魚王、間八、帆立貝、赤蝦,夠晒多款式~ 三文魚腩同油甘魚夠肥美,赤身同赤蝦都夠鮮甜,最鐘意用紫蘇葉包著赤身,魚鮮加上紫蘇葉獨有香氣,特別好食~滑蛋豬扒丼/雜錦海鮮天婦羅丼都配有麵豉湯一碗,滑蛋夠香而且豬扒大大份; 雜錦海鮮天婦就有好多款炸物,包括有蝦、兩款魚、菇同野菜,好豐富,最鐘意炸蝦,鮮甜又夠晒大隻!原來餐廳除有空運海外刺身食材,部分料理亦使用香港本地海鮮製成,真係估佢唔到~ 而且呢度係幾好坐,下次早D嚟坐窗邊望住海景應該更享受~~
先點個香蔥鮪魚腩蓉手卷同三文魚子壽司當前菜~