築間酸菜魚

2024-05-11 70 views
川式酸菜魚經常食,台式酸菜魚真係第一次試。 呢間餐廳既裝修風格、佈置、同埋餐具都玩味十足,充滿創意同漫畫元素。比較驚喜嘅係餐廳嘅自助水吧,提供咗洛神花以及陳皮蜜,可以俾客人無限添飲暢飲。總長酸菜魚 - 小(1-2人份)$148 平時嘅酸菜魚多數都係好大一盆,要好多人一齊share,但呢度嘅酸菜魚份量適中,可以一個人食都冇問題。 有別於川式酸菜魚,台式酸菜魚味道較溫和,酸味辣味具備,但清爽不油膩。魚肉份量都幾多,完全冇骨幾滑嫩,麵條索晒啲汁好入味。 極道明太子奶香魚 - 小(1-2人份) $178 呢個好有驚喜,明太子湯底非常濃郁濃稠,湯汁超級Creamy,最驚喜係佢裏面有好多海鮮,有四五隻大大隻嘅青口,仲有蜆肉、蝦等等,份量十足,魚肉幼嫩但不易夾爛,奶油香味十足。麵條滲透晒明太子湯汁,簡直好似食緊明太子pasta咁,非常掛汁。椒鹽雞軟骨($28)$28大大碟雞軟骨,好抵食。佢雖然話係椒鹽雞軟骨,但我覺得佢比較似台式嘅鹽酥雞軟骨,鹽酥味突出,雞軟骨爽脆。炸裂酥魚皮($35)即叫即炸,魚皮非常大塊,外皮炸得非常香口香脆,可以就咁食,亦可以浸落湯底食,各有特色。暴走波奶茶($22)好正宗

總長酸菜魚 - 小(1-2人份)$148

椒鹽雞軟骨($28)

炸裂酥魚皮($35)

暴走波奶茶($22)
好正宗嘅台式味道,奶滑茶香,配上波霸彈牙又咬口,味道絕對唔輸蝕出面嘅台式飲料店。
冬瓜檸檬茶($18)
呢度嘅嘢飲都好大杯好抵飲,冬瓜清甜,配上檸檬,解暑解膩又開胃。

芒果奶凍($28)
奶凍質地細滑,配有爆珠,一咬開會有果汁爆出嚟,口感幾得意,美中不足係我唔太鍾意配有碎冰。

• 飲品
  • 極道明太子奶香魚