2024-11-19 410 views
之前聽朋友介紹喺旺角食椰子雞火鍋,原來係國內已經有超過60間分店嘅 四季椰林,主打以純椰子湯配上海南文昌雞🐓, 4個椰子1鍋湯,唔加1滴水,難怪湯底咁清甜!今日我哋叫咗海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞,一次過試晒兩款湯底。見到水滾之後,店員會過嚟幫手將雞件放落鍋,仲提我哋5分鐘就食得啦~✨海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞海南酸湯味道酸酸辣辣,少少辣得嚟又惹味,而椰子湯底,充滿陣陣椰香,雞肉吸收咗湯汁嘅香味,肉質嫩滑。✨爽脆蘭花蚌蘭花蚌味道鮮甜爽口,記得放落湯度煮幾下就要夾起啦!✨火山肥牛肥牛中間有冰山撐住,牛肉鋪起上面就好似火山咁🌋,有雪花紋嘅牛肉快灼就可以食得啦,入口腍滑之餘仲充滿油香呢!✨潮汕老字號手工魚皮餃魚皮餃餃皮有煙煙韌韌嘅感覺,啖啖都有魚肉嘅鮮味!✨海南椰子船飯第一次食由椰肉同糯米飯製成嘅椰子船飯,椰香味濃郁,份量啱啱好。✨娃娃菜火鍋梗係要落口感脆嫩鮮甜嘅娃娃菜啦,娃娃菜索滿香甜嘅湯汁,夠晒滋味。✨涼菜雙拼前菜都有幾款選擇,涼菜雙拼就有雞胗同青瓜。雞胗惹味爽口,配埋清新可口嘅青瓜,開胃惹味。✨海南鮮榨椰汁我哋仲叫咗一紮鮮榨椰汁,椰子味香濃,口感絲滑清爽,份量仲可以同朋友happy share!
✨海南酸湯鴛鴦鍋椰子雞
爽脆蘭花蚌
✨爽脆蘭花蚌
蘭花蚌味道鮮甜爽口,記得放落湯度煮幾下就要夾起啦!
✨火山肥牛
潮汕老字號手工魚皮餃
✨潮汕老字號手工魚皮餃
魚皮餃餃皮有煙煙韌韌嘅感覺,啖啖都有魚肉嘅鮮味!
海南椰子船飯
✨海南椰子船飯