2017-09-07
同朋友喺百貨公司買完嘢,唔經唔覺已經到咗晚飯時間,真係快樂不知時日過,於是就望吓附近有咩食,俾我見到有間拉麵店,雖然已經坐咗好多人,但見到仲有2張枱,即刻加快腳步去攞位。睇完 menu,見到啲套餐好豐富同吸引,於是同朋友都分別叫咗套餐。我叫咗別天神套餐,呢個餐會有豚骨湯麵同味付玉子,跟小龍蝦蟹子沙律。個餐一嚟到,我就即刻試飲個湯底,有濃濃嘅豚骨味,雖然好濃,但又唔會好膩,拉麵用上幼身的,可以更吸收湯味,更難得係煮得剛剛好,食落好彈牙,义燒望落唔肥,但一啲都唔嚡,味付玉子係溏心蛋,仲要滷得好入味,加埋啲爽口嘅木耳絲,正! 小龍蝦沙律好清新,食到小龍蝦肉之餘,啖啖都咬到蟹子,脆卜卜,就咁食已經好好味,再用附上嘅紫菜包住食,又係另一返風味。朋友就叫咗個蝦味噌套餐,小食跟餃子。試咗啖湯底蝦味香濃,但又有豚骨香味,加埋啲櫻花蝦,錦上添花,同我嗰碗完全唔同味道,下次想換口味,會叫佢嗰款。餃子外皮煎得香脆,肉餡份量適中,點埋餃子汁,又係食到唔停口。此店地點方便,拉麵套餐價格合理,下次行開附近都會再 encore!