2023-05-27 31 views
假日行經西營盤高街,喺芸芸西餐廳聚集嘅地方,有一間馬拉風情十足,圓枱折凳嘅小店備受矚目,超級鍾意食東南亞風味食物嘅我諗都唔諗直接入去啦,入到店內,好似去咗馬拉旅行,又可以食返熟悉嘅食物,開心巴剎雞半隻 $120雞肉嫩滑不鞋口,雞皮色澤光亮,口感清爽,跟佢哋自家製嘅酸酸辣辣醬汁一齊食,令到夏天無胃口嘅我都食指大動家鄉豬手一隻 $120豬手皮滿滿骨膠原質感,香料味重,啲汁用嚟撈麵好滋味咖央椰絲手抓餅$28鬆軟嘅手抓餅上面鋪滿晒特色嘅咖央醬同香口嘅椰絲,非常正宗,同我喺沙巴食過最出名嗰間咖央嗰啲味係一模一樣,椰香味濃郁,只是微甜,估唔到香港都可以食到咁高質咖央呀酥炸皮蛋餃(4隻)$32皮蛋餃嘅餡料好特別,估唔到皮蛋同餃子咁夾,尤其是酥炸出嚟好香口好脆炭燒沙嗲(6串)$88一擺落個口,香茅同椰漿醃製嘅味道就突顯到出嚟,用個炭爐仔熱住,好可愛又可以保持到溫度,非常有特色薑蔥豬油渣撈麵$56薑蔥撈埋啲豬肉炸一齊食,即刻解咗d肥膩嘅感覺,同時又突顯到豬油渣嘅特有嘅香味,再加埋佢哋秘製香脆胡椒粒,撈埋一齊食好有馬拉特色羅漢果龍眼冬瓜茶$22濃郁嘅羅漢果味再慢慢過到底去龍眼同冬瓜嘅清甜,非常之用心嘅一款

巴剎雞半隻 $120

家鄉豬手一隻 $120
豬手皮滿滿骨膠原質感,香料味重,啲汁用嚟撈麵好滋味

咖央椰絲手抓餅$28

酥炸皮蛋餃(4隻)$32

炭燒沙嗲(6串)$88

薑蔥豬油渣撈麵$56

羅漢果龍眼冬瓜茶$22
濃郁嘅羅漢果味再慢慢過到底去龍眼同冬瓜嘅清甜,非常之用心嘅一款飲品,解暑

丹南咖啡$22
佢店家說係用煉奶沖嘅咖啡,但冇想像之中咁甜

冷泡菊花普洱茶$20
食完咁多肥膩野,再飲番杯冷泡菊花,可以清一清口腔

下次行經西營盤,不妨上嚟高街一試,食下啲唔同國家嘅菜餚,行吓唔同香港,令身心都放鬆下
  • 巴剎雞飯
  • 酥炸皮蛋餃