2023-07-22 30 views
最近食咗好多西餐,果日去西營盤搵朋友食飯,附近成條街都係西餐,見到有間好似唔係,啲食物平時比較少食到,有啲特色就入咗去食。巴剎雞餐廳叫巴剎雞飯,我哋當然唔可以錯過招牌菜,叫左半隻巴剎雞食。雞肉無骨,擺碟有心機,咬落肉質鮮嫩又夠滑,點埋個汁食一流🐔炭燒沙爹依家已經好少有炭燒串燒食,難得餐廳連埋個爐上枱,咁有傳統風味,一定要食!我地叫左豬肉同雞肉各三串,串燒嘅火喉正,肉嘅調味香料味重,而且個沙爹汁好惹味,簡直係絕配😋淨山打根皮蛋餃第一次食皮蛋餃,感覺好特別,估唔到肉同皮蛋會咁夾,加上餃子皮好軟又夠滑,真心好驚喜😆姜蔥豬油渣撈麵方型嘅豬油渣炸得香脆,咬落去香口,而且唔會好油膩,撈麵麵質有彈性,加埋汁食都唔會好咸👍🏻南乳脆雞翼雞翼炸得外皮金黃香脆,入面仍然鎖住肉汁,亦有南乳清香😇菜脯蛋炒蘿蔔糕蘿蔔糕切成四方形, size啱啱好,咬落去口感好軟,但又唔會散,菜脯蛋炒得香滑,又係令人印象深刻🍳咖央椰絲手抓餅朋友嘅推介,佢話每次都會食,手抓餅口感似印度嘅薄餅咁鬆化,食落有咖央嘅淡淡清香,表面加左粒粒嘅芝麻花生同椰絲,令口感更豐富,難怪朋友咁鍾意食🤤油菜菜心好新鮮,份量比想像多😌飲品羅漢果龍眼冬瓜茶好

巴剎雞

炭燒沙爹

淨山打根皮蛋餃

姜蔥豬油渣撈麵

南乳脆雞翼
雞翼炸得外皮金黃香脆,入面仍然鎖住肉汁,亦有南乳清香😇

菜脯蛋炒蘿蔔糕

咖央椰絲手抓餅

油菜
菜心好新鮮,份量比想像多😌

飲品
羅漢果龍眼冬瓜茶好大杯,有非常強烈嘅羅漢果味,證明落足料,喝落好消暑解渴。無糖可樂係支裝嘅,朋友話支裝嘅比罐裝好飲😊

餐廳菜式特別,係香港少有嘅馬拉菜,大家有機會可以去試吓。