2022-08-03
深水埗尋寶,發現有心高質小店一心想食的話訂枱會穩陣啲環境 明亮,整潔,餐具乾淨空間尚可,不會局束服務到位,熱心,為客人著想煩忙時間過後有專登安排較寬闊的用餐位置上菜速度看得出有心思,唔會亂左先後,前菜完先上湯,湯完先上意粉同扒酒水,cocktail list 不算長試咗其中三杯cocktail: wisky sour, mist, mojito 都係有水準的 其中Mist我最欣賞Presentation: 有煙的容器配合 Mist 的名稱 (的確係mist, 唔係smoke/smoky) 氣味/味道不是走smoky 路線。味道: 近於old fashioned,足料,酒香夠,橙香、苦酒香平衡。Wine list 上 有餐紅白、Prosecco ,生啤,手工啤。將來有機會再試前菜揀咗白酒煮蜆,個汁不得了,當湯飲哂牛尾湯,清湯type,味道足,係夠full body,比起cream based version 又會較為清新,開胃個包都係有香草味,驚喜嘅Starch: 揀左蝦意粉,選料有誠意,蒜香同辣味平衡羊扒 羊血腸: 扒,熟度準確 外脆內軟,羊味剛好,不太重。羊血腸,特色,羊味香料味皆重
一心想食的話訂枱會穩陣啲
明亮,整潔,餐具乾淨
空間尚可,不會局束
到位,熱心,為客人著想
煩忙時間過後有專登安排較寬闊的用餐位置
酒水,cocktail list 不算長
都係有水準的 其中Mist我最欣賞
前菜揀咗白酒煮蜆,個汁不得了,當湯飲哂
Starch: 揀左蝦意粉,選料有誠意,蒜香同辣味平衡
羊扒 羊血腸: 扒,熟度準確 外脆內軟,羊味剛好,不太重。羊血腸,特色,羊味香料味皆重,對我來說是特色美食,唔係度度有。
甜品有驚喜
心太軟絕對係我食過咁多次之中其中一次最好食的。朱古力香,唔膩,流心部分香滑,固體部分唔會”粉”。雪糕也有誠意,香味質感唔似現成貨。