2023-04-08
朋友同我都好鍾意食日本嘢,試吓主打炸串的餐廳。平時食居酒屋和廚師發辦都食得多,已全部炸物為主菜嘅餐廳,真係第一次,驚喜滿滿。以為每碟都炸,味道很單調點知每樣都有新鮮感。主廚由日本人親自處理,熱情又好吃,很努力用廣東話和我們解釋食材,大家好努力去溝通,係一個很特別的用餐體驗,當然最後都係待應幫助解釋。師傅很細心,客人差不多食完一件,先再查一件,保證熱辣辣。今日食串揚12件的套餐。前菜有獅魚刺身,加上洋蔥汁,爽爽甜甜,很開胃。仲有明太子沙律和青瓜,以為個青瓜係凍,原來熱嘅,仲要有啲麵豉醬好特別,質感好獨特。師傅以上乘的葵花籽油,以120度炸和牛和蝦等高級食材。炸蝦保留蝦膏,炸魚魚肉亂畫,火候控制剛剛好。炸魚上面鋪滿芝麻,入口鮮甜香口。炸飛魚子質感很獨特,每一口都卜卜聲好得意,加上木魚增加鹹香味。鰻魚本身已經照燒咗,外皮鬆脆,入邊淡淡魚油和燒汁混和。炸鵝肝口感非常豐盈,入口即溶。炸鮑魚的質感前所未有,好像炸魚一樣。最後茶漬飯和甜品圓滿這一餐。12件炸串的套餐非常豐富,基本上未食完炸串,已經飽了八成。今餐有非常獨特嘅體驗,食物美味。