2024-08-24
位於天后一間必嚐廚師發辦!食材高級超靚超新鮮,每品都好特別好出色!師傅人又nice服務又好!Omakese Dinner menu有16/20品我地揀左20品!絕對無令人失望![漬物]茄子,牛蒡,蘿蔔,紅菜頭,葫蘆瓜漬物方面已經好多款又精緻,尤其係日本先有嘅葫蘆瓜!送sake係絕配!Omakese 20品:1)北海道產水果蕃茄清甜爽口~真係水果咁fruity~2)磯粒貝鮮 鮮 鮮!非一般嘅螺肉!3)岩手縣石垣貝即開即食 師傅話拍一拍拍醒佢 真係仲識郁架!😍4)白見貝(日本象拔蚌)爽口到我係咁讚😋😋5)愛媛縣骨膠原鯛(𩶘魚)同平時嘅日本鯛魚唔同,口感冇咁黏口,魚味冇咁濃烈,但係鮮味十足!真係滿滿骨膠原~正!6)富山縣昆布醃甜蝦晶瑩剔透又鮮甜嘅蝦肉,配昆布汁鮮甜味更突出!😋7)花咲蟹肉壽司呢個絕對驚喜!來自日本大大隻嘅花咲蟹~師傅將蟹肉及蟹膏混埋一齊,極濃郁蟹味~真係好好好好食啊!8)兵庫縣室津生蠔大癲呀!係今年全日本第二名生蠔,名為「夢追星」!真係好肥大好creamy! 好新鮮~隔離檯客人仲即刻額外加碼食多兩隻🤩 9)小池魚小池魚比一般池魚更幼嫩,再混左薑蔥,建議點酸汁食,魚鮮味更濃!1
食材高級超靚超新鮮,每品都好特別好出色!
師傅人又nice服務又好!
Omakese Dinner menu有16/20品
我地揀左20品!絕對無令人失望!
[漬物]茄子,牛蒡,蘿蔔,紅菜頭,葫蘆瓜
Omakese 20品:
1)北海道產水果蕃茄
清甜爽口~真係水果咁fruity~
2)磯粒貝
鮮 鮮 鮮!非一般嘅螺肉!
3)岩手縣石垣貝
即開即食 師傅話拍一拍拍醒佢 真係仲識郁架!😍
4)白見貝(日本象拔蚌)
爽口到我係咁讚😋😋
5)愛媛縣骨膠原鯛(𩶘魚)
6)富山縣昆布醃甜蝦
晶瑩剔透又鮮甜嘅蝦肉,配昆布汁鮮甜味更突出!😋
7)花咲蟹肉壽司
8)兵庫縣室津生蠔
9)小池魚
10)「本業之主」蜆湯
簡簡單單新鮮蜆肉加上一口極鮮嘅蜆湯,一滴都唔可以剩啊!
11)蘭王蛋+加拿大牡丹蝦+燒熟蝦膏+特製蝦油
將蛋黃攪混先食蝦,後食飯,不得了!蝦油勁香濃,每口飯都帶有濃厚蝦膏香味!好驚豔四座的一品!
12)南非鮑魚
慢煮咗4小時嘅南非鮑,爽口而鮮甜入味!
13)鹿兒島A5和牛壽司
意猶未盡嘅壽司!新鮮生和牛有好濃厚牛油香味,就算食完牛油嘅香味仲可以停留口腔維持好一段時間,真係好新鮮嘅和牛先有嘅效果~
14)超肥美拖羅壽司
圖中脂肪分布同比例就知真係入口即溶架!正!
15)腦天飯卷
係吞拿魚眉心果舊肉,200g入面先得2g非常珍貴嘅位置~ 勁嫩滑~
16)紫蘇葉包吞拿魚面珠肉
好特別嘅炸物,魚肉嫩滑炸皮香酥鬆脆冇油膩感!仲有點juicy添!
17)吞拿魚蓉+三文魚籽+俄羅斯海膽卷
冇諗過原來俄羅斯海膽都如此非凡!鮮甜度絕對可媲美日本海膽!
18)魚頭魚骨湯
熱辣辣鮮魚湯,食到咁飽飲一碗解酒解膩解濟仲可以解愁啊😍
19)布甸蛋
20)大糖領水蜜桃🍑
以蒸焗爐蒸了90分鐘嘅日本蛋同爽甜水蜜桃🍑作結尾~滿足感100分!
環境舒適食材出色好好食!會再嚟食啊!