2025-02-18
前排個仔生日除左幫BB慶祝,我地大人都要慶祝下啦,我就帶左老婆去觀塘食Omakase,慶祝大家呢一年努力湊仔👶🏻呢度既環境好好,除左bar枱都有普通4人枱,我地食omakase梗係坐bar枱睇埋廚師表演啦😄爍雨23品Omakase($1480)腐皮筋子杯新鮮腐皮,上面配上少量金箔同埋筋子,d筋子勁新鮮☺️前菜順序先食雞泡魚魚皮,之後海草莖,最後昆布芯,前菜酸酸地,作為開始幾開胃🤤原隻生蠔來自德島既真蠔,配有海草,生蠔好肥美新鮮🦪和牛他他撻用上日本和牛整既和牛他他撻,裡面有d牛油果,而面頭鋪上法國魚籽,一啖食到唔同口感🐮愛緩海鰻魚苗面頭有少少薑味,魚苗既口感似涼皮,另外仲有魚子醬,紅菜頭苗一齊食,味道好好🐟北海道毛蟹杯上面海膽醬,下面用蟹醋做既啫喱,啖啖鮮味係口中🦀鹿兒島鰹魚用禾稈草去燒,再煙燻,仲有少少伴碟菜,味道好香煙燻味😌青森縣吞拿魚卷分別有大拖羅同中拖羅,經過煙燻再火炙之後,油脂出曬黎,包埋紫蘇葉同沙甸魚乾一齊食,好有層次感,煙燻味同紫蘇葉好夾🤩小食呢個冷盤小食分別係日本蕃茄,淮山蓉,水雲,酸酸地幾開胃🍅茶碗蒸裡面有蜆肉,鮮味好出🥚北海道喜知次整之前會成條比客人睇,之後攞入廚房燒,
爍雨23品Omakase($1480)
腐皮筋子杯
新鮮腐皮,上面配上少量金箔同埋筋子,d筋子勁新鮮☺️
前菜
原隻生蠔
來自德島既真蠔,配有海草,生蠔好肥美新鮮🦪
和牛他他撻
愛緩海鰻魚苗
北海道毛蟹杯
上面海膽醬,下面用蟹醋做既啫喱,啖啖鮮味係口中🦀
鹿兒島鰹魚
用禾稈草去燒,再煙燻,仲有少少伴碟菜,味道好香煙燻味😌
青森縣吞拿魚卷
小食
呢個冷盤小食分別係日本蕃茄,淮山蓉,水雲,酸酸地幾開胃🍅
茶碗蒸
裡面有蜆肉,鮮味好出🥚
北海道喜知次
整之前會成條比客人睇,之後攞入廚房燒,最後原條燒好攞出黎再分,落左少少鹽調味,燒出魚油味,魚肉肥美嫩滑,魚頭炸起另上,脆卜卜幾正🐟
和牛燒
隔離鐵板燒燒出黎既和牛,有入口即溶既感覺,仲有件燒蕃薯伴碟🥩🍠
壽司
九州真鯛壽司
岩手縣北寄貝壽司
九州黑鯥壽司
金目鯛壽司
梳子魚壽司
一共5件壽司,每一件都好新鮮,最特別係九州真鯛壽司,佢面頭加上一塊白昆布,酸酸地,口感幾特別,另外梳子魚都有輕輕煙燻過既味道,一樣係少有機會食到🍣
海膽杯
海膽完全唔腥,一入口就食得出既靚貨,個飯仲有吞拿魚蓉,非非常好味既海膽杯😍
魚湯
味道濃郁既魚湯,充滿魚既蛋白質味😋
甜品
分別有玉子蛋糕,士多啤梨,綠茶蕨餅,賣相幾靚,味道都唔錯🍓
吉列豬肉眼定食($168)
呢度除左omakase,仲有定食可以叫,呢個吉列豬肉眼都好有水準,厚切既炸豬扒,肉質夠彈牙,而且都好大份🐷
呢間omakase都好高質,我最欣賞就係條喜知次,好好食,去北海道必食,呢度都有得食之餘佢係燒得好好,其他食物都一樣高質,連唔係omakase既吉列豬扒飯都好食,下次有咩大日子會再黎食過☺️