2023-03-07 1856 views
終於唔使戴口罩,好多地方都開始放寬,梗係周圍去搵嘢食,今日去咗位於觀塘嘅APM行街,見到商場入邊全部都係連鎖店,所以決定喺附近望下有咩好食,點知比我發現到呢間三小魚呢間中式餐廳,入面燈光好光猛,地方又闊落,位置仲非常方便,見到餐牌價錢非常合理最重要係位於觀塘區附近唔需要等排長龍嘅升降機,餐廳入面有好多辣嘢食,啱晒鍾意食辣嘢嘅朋友呢度無論係環境服務態度同食物嘅味道衛生都令我非常滿意靠牆仲有梳化位地方又唔會迫夾牆上面掛滿牌,全部寫晒名式嘅菜餚,容易見到招牌嘅食物方便客人選擇揀咗陳皮普洱茶靑麻椒安格斯牛柳粒$168鮮菠蘿芥末蝦球148煙燻糖心蛋(半隻)$36黑磚豆腐$36法式焦糖燉蛋$58塗膠燉手工菊花豆腐$48青麻椒安格斯牛柳粒,牛肉煮得剛剛好,一口一啖,而且牛肉味濃郁,大廚控制時間剛剛好,肉質又夠林身鮮菠蘿芥末蝦球,蝦球底部有新鮮菠蘿粒,菠蘿好甜又新鮮,蝦球有炸過加上芥末汁, 十分惹味,蝦肉十分新鮮爽口彈牙,證明食材非常新鮮法式焦糖燉蛋,呢款似中西合璧甜品,見到表面放有桃膠,原來同焦糖燉蛋一齊食會咁夾,表面焦糖夠脆,燉蛋好滑,又香又濃郁嘅奶味,而且甜度適中,超水準。黑磚豆腐,一咬落去個皮
見到餐牌價錢非常合理
最重要係位於觀塘區附近唔需要等排長龍嘅升降機,
餐廳入面有好多辣嘢食,啱晒鍾意食辣嘢嘅朋友
呢度無論係環境服務態度同食物嘅味道衛生都令我非常滿意
靠牆仲有梳化位
地方又唔會迫夾
牆上面掛滿牌,全部寫晒名式嘅菜餚,容易見到招牌嘅食物
方便客人選擇
法式焦糖燉蛋$58
塗膠燉手工菊花豆腐$48

鮮菠蘿芥末蝦球,

法式焦糖燉蛋,
黑磚豆腐,一咬落去個皮好脆,而且唔厚,內裏豆腐非常之嫩滑,好味有驚喜, 豆腐嘅皮仲要做咗黑色
非常特別
這個煙燻糖心蛋,
上面放咗啲醃製咗嘅茶樹菇,但係有少少辣,入口更加惹味,蛋黃糖心好香蛋味
一人半隻真係唔夠喉

這個金菊桃膠燉手工菊花豆腐,
送到我的面前,很漂亮,佢將豆腐切到好似菊花咁,師傅刀工了得,糖水有塗膠和菊花的味道,入口清甜,豆腐入口很滑,這個甜品很出色
  • 黑磚豆腐