2024-10-03
《🌟推介😋 晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》泰國菜唔一定要去九龍城,最近去咗西灣河海旁嘅泰越菜館發現一樣可以食到高質泰菜😚除咗嘢食正之外,呢度嘅cocktail絕對係我會再嚟嘅原因🥂價錢抵飲仲真係有酒精唔係糖水🤭附近環境清幽,呢排天氣開始轉涼🍂食完晚飯仲可以去海邊散吓步都幾寫意◆香茅雞翼 $88 👍呢個雞翼真係好好味,直頭係皮脆肉嫩❤️咬落去陣陣香茅味,一碟6隻令人回味無窮◆炭烤香茅西冷牛肉 $138 👍呢個牛魔王一定要叫!真係好正,本身以為係普通西冷,上菜先見到原來係薄切西冷經炭烤後卷住原條香茅😲食落肉質嫩滑,帶有滿滿嘅肉汁仲好惹味😍配生菜同米粉,想講米粉索晒啲牛肉汁同燒汁,可以再點埋魚露酸汁,真係食唔停口❤️◆串燒沙爹 $138 泰國菜經典沙爹串燒,一次過食到牛雞豬🐮🐷🐤🤤全部燒到啱啱好,熱辣辣之餘仲keep到肉汁而且一啲都唔韌🤗配埋個沙爹花生醬好惹味◆泰式椰菜苗 $108唔係好鍾意食菜但對椰菜苗情有獨鍾🤭爽口又蒜味十足◆Blue Hawaii $68👍顏色夢幻💙💙個base係Rum同Vodka再溝菠蘿汁🍍同檸檬汁,酸酸甜甜好易入口◆Mango Margrita $78◆M
◆香茅雞翼 $88 👍
回頭率:8.5/10
👍=必食
*所有價錢以餐廳為準
#misshcfoodie_港島東
📍 Mint & Basil (鯉景灣)
地址: 西灣河鯉景灣太康街55號蘇豪東A期地下GA04-07號舖