2024-06-03
法國餐廳Cuisine Culture位於中,由中環站出行三分鐘就到啦! 今日試咗佢哋嘅前菜,法式焗蝸牛。佢嘅蝸牛係整隻上枱,新鮮出爐,熱辣辣嘅。上面嘅香草牛油調配得好香,令到蝸牛嘅鮮味更加突出。同時,底下嘅薯蓉軟滑可口。另外,我仲試咗佢哋嘅焗法式古也芝士洋蔥湯。洋蔥湯入面有好多料,洋蔥經過焦糖化,帶出獨特嘅甜香味道,再加上芝士,口感真係好特別。最後法包吸咗洋蔥湯嘅精華,真係一絕。至於主菜,我哋叫咗慢火煮紅酒和牛面肉配法包。牛面肉煮得好腍身,純對唔會太軟爛,味道好濃郁。仲配上其他蔬菜,包括車厘茄同蘑菇。佢哋嘅紅酒汁調配得好恰到好處,配上焗熱咗嘅法包令佢更加完美!至於意粉,我推薦日本鮮帶子檸檬汁初榨橄欖油意粉。意粉煮得剛剛好,有咬勁,而帶子又保持住鮮甜,唔會過熟,口感嫩順。佢哋嘅汁用咗檸檬汁初榨橄欖油,味道清新,一點都唔油膩,完全突出帶子嘅鮮甜味。最後,我試咗酥皮蘋果批配雪糕作甜品。酥皮鬆脆,配上新鮮甜蘋果,表面仲有糖霜點綴。配上果仁雪糕,真係一個完美嘅結束🤤