螢火

Hotaru
5 day(s) ago 0 views
踏入生日月,朋友今晚帶我去尖東食鐵板燒慶祝。呢度環境寬敞,每一台都圍繞着鐵板燒可以望住師傅煮食,亦設有VIP房可供預訂,適合私人聚會。最特別係餐廳牆壁投射櫻花樹,可以喺iPad寫上字句,投映到天燈上,讓大家祝福許願,非常有儀式感。最近餐廳推出《螢火清酒祭多重優惠》,晚市時間,享有指定清酒免費任飲(120分鐘)。另外,凡顧客惠顧任何鐵板燒晚餐,每人即送日本海膽杯乙個。(每日限量供應,送完即止),相當吸引。海膽來自北海道根生,入口甘甜幼滑,配以清新青瓜,平衡整個口感。今晚我們分別點咗2個晚市鐵板燒套餐。❤️鮑魚鐵板燒(二人前) - $1,190/位❤️龍蝦鐵板燒(二人前) - $1,190/位🔸沙律🔸蒸蛋🔸南非鮑魚或澳洲龍蝦🔸清酒煮蜆🔸汁煮白鱈魚或鵝肝多士🔸日本A5 和牛薄燒或厚燒或日本黑豚肉🔸櫻花蝦炒飯🔸漬物🔸吸物🔸甜品「沙律」冰菜及生菜爽脆清甜,有粟米及車厘茄,以日式芝麻醬做沙律醬汁,酸酸甜甜好開胃。「黑魚子鵝肝蒸蛋」整個造型亮麗高貴。蛋香滑溜,入口即化,蒸蛋內有切粒嘅鵝肝,面層鋪滿黑魚子,口感帶有鵝肝油脂香氣及魚子鹹香。「海苔汁黑松靈醬鮑魚」鮑魚來自南非,超新鮮,大隻又厚身,內質扎實彈牙
踏入生日月,朋友今晚帶我去尖東食鐵板燒慶祝。

今晚我們分別點咗2個晚市鐵板燒套餐。

❤️鮑魚鐵板燒(二人前) - $1,190/位

🔸漬物
🔸吸物
🔸甜品

「沙律」

「黑魚子鵝肝蒸蛋」

「海苔汁黑松靈醬鮑魚」
鮑魚來自南非,超新鮮,大隻又厚身,內質扎實彈牙,唔會咬唔開。醬汁有黑松露及海苔汁,可享受濃郁及清新嘅風味。

「澳洲龍蝦」
鐵板燒龍蝦非常考功夫,望著師傅拆殼取肉、切塊、煎煮,淋上龍蝦膏,確實不容易。
澳洲龍蝦啖啖肉,口感爽口彈牙,香濃龍蝦膏掛上每一件蝦球,好食到顛,大滿足!

「清酒煮蜆」
蜆大粒,肉質鮮甜飽滿。清酒湯底,酒香撲鼻誘人,湯汁入口有清酒味道及蜆肉嘅海水鮮味,好正👍🏻

「銀鱈魚配洋蔥湯」
師傅將魚皮煎到乾身,變成薄脆,口感食緊炸魚皮,香脆可口,幾有趣。
魚肉厚身,微微煎香兩邊,保留到魚嘅肉汁,肉質滑溜。洋蔥汁湯,清甜可口,帶有魚汁精華,鮮甜滋味。

「鵝肝多士」
鵝肝燒到表面焦香,淋上焦糖醬,入口香甜,入口外脆內軟,質地雪糕般一樣溶化。鵝肝油脂豐富,伴以啫喱解膩。

「日本A5 和牛薄燒及厚燒」
兩款燒肉都是5成熟,薄燒和牛嫩肉,帶有牛油香味,師傅炒香蒜蓉碎及薑蔥碎,再用牛肉捲起,夾在中間,一口咬落去,肉汁流晒出嚟,口感香口豐富。厚燒和牛肉質紮實,有咬勁,相當juicy。
配菜有豆腐,冬菇及番薯,而醬汁係芥末沙律醬,兩款燒肉的醬汁及配料都一樣。

「櫻花蝦炒飯」
炒飯蛋香口溢,櫻花蝦香甜帶微咸,飯炒到一粒粒飽滿,有Q彈咬口。蘭王蛋煎到香脆,中間流心,蛋黃撈埋飯,正到暈!

「漬物」
日式牛蒡漬物,味道甘甜帶咸香,香氣濃郁。

「吸物」
麵豉湯以龍蝦殼熬湯,帶有海鮮香味及龍蝦甜味。麵豉適中,不會過鹹,內有豆腐及海帶配料。

甜品
日本直運嘅綠茶雪糕,綠茶味香濃,帶有微甘,入口奶滑幼緻,好想食多球啊!